Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Francouzští jezdci reagují na návrat F1 do jejich vlasti

Francouzští jezdci reagují na návrat F1 do jejich vlasti

Končí velmi dlouhé čekání.

Formule 1 se v roce 2018 vrátí do Francie, z čeho mají radost všichni fanoušci, pro které jsou důležité tradice a propojení současného sportu s minulostí, vždyť první VC Francie se jela téměř půlstoletí před vznikem šampionátu F1, nechyběla v jeho první sezóně a až do roku 2008 nebyla v kalendáři pouze jednou, v roce 1955, roku tragické nehody v Le Mans. Ještě větší radost mají bývalí i současní francouzští jezdci.

Alain Prost, nejúspěšnější francouzský jezdec: "Je to obrovský projekt a úžasná zpráva pro francouzský motorsport, francouzský automobilový průmysl i turismus v regionu.

Jean Alesi, vítěz velké ceny: "Návrat Velké ceny Francie na Paul Ricard je jedna z nejlepších zpráv z motorsportu za dlouhou dobu. Vyvolává to mnoho vzpomínek, jsem nadšený. Určitě přijdu i s přáteli, abych si závod užil jako fanoušek."

Olivier Panis, momentálně poslední francouzský vítěz velké ceny: "Jsem hrdý a šťastný. Pro mě bylo závodění ve Francii vždycky výjimečnou událostí. Všichni budeme organizátora podporovat, aby byl podnik úspěšný."

Romain Grosjean, závodník původem ze Švýcarska, ale s dvojím občanstvím a závodící pod francouzskou vlajkou: "Lituji, že jsem nemohl být při oznámení této skvělé zprávy. Asi si dokážete představit, kolik emocí v nás, francouzských jezdcích, vyvolá jízda před našimi fanoušky. Okruh Paul Ricard je unikátní trať a už teď se těším na rok 2018 a první závod. Určitě se pokusím vyhrát mou první VC Francie!"

Esteban Ocon, který měl v den prozatím poslední VC Francie 11 let: "Jsem šťastný, že se Velká cena Francie vrací do kalendáře F1. Už se nemůžu dočkat závodění na Paul Ricard před francouzskými fanoušky."

Pierre Gasly, úřadující šampion GP2 a junior Red Bullu: "Dlouho jsme čekali na návrat VC Francie. Teď se to děje a lidé jsou nadšeni. Udělám vše pro to, abych v roce 2018 stál na startu a mohl se jí zúčastnit. Mám před sebou spoustu vzorů a už teď dávám své kariéře každý den všechno a i nadále budu veškerý čas a energii věnovat snaze dostat se do F1."

 

Organizátoři mezitím prozradili podrobnosti o smlouvě s FOM a o připravovaném závodu. Kontrakt je na 5 závodů počínaje sezónou 2018. Bernie Ecclestone jim přislíbil místo na konci srpna, kdy se obvykle jezdilo v belgickém Spa-Francorchamps. Paul Ricard je oblíbenou testovací tratí i proto, že má několik různě dlouhých a různě rychlých variant. Závod F1 se pojede na 5 861 metrů dlouhé verzi se severní šikanou rozdělující dlouhou rovinku Mistral.