Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

McLaren opět mění pohonnou jednotku

McLaren opět mění pohonnou jednotku

Tentokrát je na vině elektronika.

Z tábora McLarenu dnes před polední pauzou přišla další špatná zpráva. Stoffel Vandoorne po dobrém začátku druhého předsezónního testu musí čekat, jak dlouho potrvá výměna pohonné jednotky. Výměna trvá celé hodiny a McLaren již takto přišel o velkou část prvního a druhého z osmi dnů předsezónních testů. Doufá, že Vandoorne se dnes ještě bude moci vrátit na trať. Zatím má na kontě 34 kol.

"Zjistili jsme problém s elektronikou PU (pohonné jednotky) Stoffelova vozu. V zájmu maximalizování času na trati jsme se rozhodli ji hned vyměnit a příčinu hledat až když bude PU mimo vozu. Dnes používaná PU je stejné specifikace, jako PU, se kterými jsme jezdili minulý týden," píše se v oficiálním stanovisku Hondy.

I v pořadí již čtvrtá PU je stejné specifikace jako první tři. Honda takto přichází o cenný čas, protože zásobuje pouze McLaren, který také není z mrhání vzácnými testovacími dny právě nadšený.

"Všichni jsme frustrovaný," řekl závodní ředitel McLarenu, Éric Boullier. "Když je testovacích dnů tak málo, chtěli byste každý z nich maximálně využít. Je to frustrující pro Stoffela i pro nás. Čím méně jezdíme, tím méně se toho dozvíme o voze a tím více zaostáváme za naším vývojovým plánem."

Na nečekané problémy před začátkem třetí sezóny obnoveného partnerství McLarenu a Hondy už zřejmě doplatil Gilles Simon, který byl součástí vítězného týmu Ferrari za Schumacherově éry a za poradce si ho loni vybral šéf Hondy, Jusuke Hasegawa, jako jeden z mála ne-odchovanců japonské automobilky podílejících se na jejím projektu v F1. Už bylo potvrzeno jeho propuštění, před kterým má pár měsíců nedobrovolného volna.

Objevila se ale také jedna dobrá, ačkoli nepotvrzená zpráva. Petrobras, který loni ukončil spolupráci s Williamsem, prý má zájem nahradit Exxon Mobil a Mobil 1 v roli partnera pro palivo a maziva. Tým z Wokingu bude letos využívat výrobky BP a Castrolu, pro které je ale hlavním partnerem Renault a zřejmě ani nepřispějí do týmového rozpočtu.