Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Překvapený a nepřekvapený Vettel

Překvapený a nepřekvapený Vettel

Kde se vzala rychlost na pole position?

Sebastian Vettel včera tvrdil, že Mercedes ukrývá svou skutečnou rychlost a v kvalifikaci bude opět mnohem rychlejší, možná neporazitelný. Opak se ukázal být pravdou a zítra odstartuje z pole position. Překvapilo ho to?

"Ano a ne. Myslel jsem... V kvalifikaci vždy myslíte na pole position. Stejné to bylo i v pár předchozích kvalifikacích, ale konce kvalifikací mi daly tvrdou lekci," řekl Vettel. "Nebyli jsme připraveni. Proto jsem si dnes řekl: "Dobře, dnes to můžeme dokázat." Věděl jsem, že můžeme být rychlí a že máme dobrý vůz, ale nemohl jsem vědět, o kolik zrychlí (jezdci Mercedesu) v Q3. Takže, když to shrnu, věděl jsem o naší síle a že bychom to mohli dokázat, ale nevěděl jsem nic o nich."

Jak vnímá, že vedle něj odstartuje týmový kolega?

"Kdybych si mohl vybrat, dal bych vedle mě Kimiho a on by jistě udělal totéž. Je to skvělý výsledek pro náš tým. Mercedes byl loni v kvalifikacích velmi, velmi dominantní, proto jsem rád, že jsme dnes tohle dokázali a že jsme se k nim dostali blíže."

Co zapříčinilo, že na pole position není vůz Mercedesu?

"Myslím, že tato trať, zatáčky, profil pro nás nejsou špatné. Řekl bych, že už loni jsme tu byli silní. Když se podíváte na druhý sektor, minulý rok jsem ho měl silný a nyní je opět silný. Nevím, jak velké problémy měl Mercedes s pneumatikami, ale upřímně, ani mě to moc nezajímá. Důležitější je, že jsme zvládli svou úlohu a že my nemáme žádné problémy. Náš víkend probíhá hladce a jak jsem již řekl, vůz je velmi dobrý. Na této trati podle mě potřebujete svému vozu věřit, abyste mohli jet naplno. Myslím, že my (jezdci Ferrari) jsme vozu věřili. Jak velký problém měl Mercedes s pneumatikami, to nevím."

Možná ještě větším překvapením než Vettelovo první místo je druhé místo Kimiho Räikkönena, který dnes na týmového kolegu ztratil pouze 0.059 sekundy. Co mu pomohlo?

"Každý okruh je jedinečný, takže těžko srovnávat," řekl Räikkönen. "Na jednom okruhu potřebujete jedno a na jiném je to kompletně odlišný příběh. Celkově bylo jednodušší prostě... normálně jezdit. Myslím, že jsme dobře začali, ve správných místech. Díky tomu je všechno jednodušší."

Fin přitom mohl zajet ještě lepší kolo, ale v poslední chvíli přišel o přízeň sportovní štěstěny.

"Na poslední sadě pneumatik jsem po výjezdu z boxů narazil na provoz a nemohl pneumatiky zahřát tak dobře, jako po prvním výjezdu. Bylo to trochu náročnější. Ztracený čas jsem chtěl získat v poslední zatáčce, ale nevyplatilo se mi to. Jsem spokojenější než po předchozích kvalifikacích, ale měl jsem vše potřebné k zisku pole position. Ale první a druhé místo není špatné pro tým."