Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettelovo auto při poruše probíjelo

Vettelovo auto při poruše probíjelo

Proto z něj jezdec skákal

Ferrari už přesně ví, co způsobilo kolaps Vettelova vozu v nedělní Velké ceně Ruska.

Problém nastal v hybridní části pohonné jednotky,“ vysvětlil šéf Scuderie Mattia Binotto. „Přišli jsme o izolaci v autě. Z bezpečnostních důvodů jsme museli okamžitě zastavit.

Jinak řečeno, Vettelův monopost probíjel, což není sranda. Nebezpečí hrozí jezdci zejména při vystupování, kdy se současně dotkne nohou země. Proto také německý pilot z kokpitu vyskočil. 

Sebastianu Vettelovi hrozil úraz elektrickým proudem

Do boxů to z inkriminovaného úseku nebylo daleko, nikdo ale nechtěl riskovat případný malér. Proto exmistr světa zaparkoval na místě, které k tomu rozhodně nebylo nejvhodnější, a vyvolal tak režim virtuálního safety caru.

Byla to určitě škoda,“ připustil Binotto. „Ale bylo to to nejlepší, co jsme pro Seba mohli udělat. Jistota především. Nevěděli jsme přesně, v jakém stavu vůz je.

Zatímco závodník pobavil novináře napodobováním zvuků, které výpadek provázely, Binottovi moc do smíchu není. Hrozí totiž další následky. Některé komponenty mohou být dalece poškozeny, že si vyžádají výměnu a zapříčiní tak penalizaci. „Pravděpodobně je pryč řídicí jednotka výkonové elektroniky a uvidíme, co ještě,“ konstatoval.