Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettelovi se nezamlouvá asfalt

Vettelovi se nezamlouvá asfalt

Proč je nový jen na některých startovních pozicích?

Sebastianu Vettelovi se nezamlouvá jeho startovací místo, přesněji nový asfalt na něm. Okruh v Soči totiž částečně dostal nový asfaltový koberec. Ten začíná daleko před první zatáčkou a končí v osmé. Jak daleko před první zatáčkou začíná? Pouze tak daleko, aby na něm startovali Valtteri Bottas, Lewis Hamilton a také třetí Sebastian Vettel, ačkoli zrovna u Vettela to není jisté. Těžko to přesně odhadnout, ale zdá se, že zatímco přední kola bude mít na novém asfaltu, zadní už budou na starém.

Někdo v Rusku si asi neuvědomil, že přeasfaltování okruhu není totéž jako položení asfaltového koberce někde ve městě. Ve městě se prostě jen opraví děravá místa, na závodním okruhu může vzniknout tahle nepříjemnost. Proč má Vettel startovat na jiném asfaltu než čtvrtý Kimi Räikkönen nebo pátý Kevin Magnussen?

"Myslel jsem si, že třetího místa se to už netýká, ale pokud ano, tak to nebude dobré," odpověděl Vettel včera na otázku webu Motorsport. "Nový asfalt měli protáhnout více dozadu. Co je to za nesmysl, dát nový asfalt pouze na některé pozice, ať už to jsou 1,2 a 3, nebo 4,5 a 6, nebo 8, 9 a 10? Když dáváte nový asfalt na část startovního roštu, měli byste jej přeasfaltovat celý. Ale už je to tak, jak to je."

Nový asfalt nemusí být vůbec nevýhodou, ale může se jí stát. Ve vysoké rychlosti na hlavní rovince jezdci nemají jak posoudit přilnavost pneumatik, tak důležitou na startu, takže i pro ně to bude překvapení.

"Vlastně vůbec nevíme, jak se bude lišit přilnavost nového asfaltu, ani zda tam vůbec bude nějaký rozdíl," řekl Valtteri Bottas. "Nový asfalt obyčejně mívá lepší přilnavost, ale závisí to i na typu asfaltu."