Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Oranžové pneumatiky dostaly červenou

Oranžové pneumatiky dostaly červenou

Nejtvrdší jsou nyní středně tvrdé.

Pirelli nemá jinou možnost, jen oficiálně přiznávat, že ani množství testů během sezony 2016 mu nepomohlo připravit správné pneumatiky pro sezonu 2017. Byl to ale první pokus o pomaleji degradující a zároveň větší pneumatiky a příští rok by mělo dojít k nápravě. Do té doby neuvidíme pneumatiky z tzv. tvrdé směsi, které jsou označovány oranžovým pruhem.

Tvrdé pneumatiky byly v nabídce letos poprvé a naposled v Barceloně, ale ani na okruhu charakteristickém rychlými zatáčkami o ně jezdci neměli zájem, protože až tak tvrdé pneumatiky prostě nepotřebovali. Po dohodě s týmy byly oranžové pneumatiky vyškrtnuty i z nabídky pro Silverstone a Sepang a nyní už víme, že se neobjeví ani na okruzích Suzuka a Interlagos, které byly jejich poslední nadějí. Z toho vyplývá, že nejtvrdší pneumatiky jsou nyní středně tvrdé a měkké pneumatiky jsou druhé nejtvrdší. Dobrý guláš, ale fanoušci F1 jsou již zvyklí.

Sportovní šéf Pirelli v Baku odpověděl i na otázku, proč tam nejsou fialové pneumatiky a jezdci se v kvalifikaci trápili se zahříváním červených.

"Výběr směsí pro některé okruhy vypadá... Nechci říct nesmyslně, ale má to svůj důvod," řekl Mario Isola. "Na některých okruzích jsme konzervativnější a na jiných agresivnější, ale to proto, že výběr někdy musíme dělat ve velkém časovém předstihu, ale jindy už máme dostatek informací. Příští rok chceme nabídnout o stupeň měkčí rozpětí. Nejspíš to tak bude lepší.

Když jsme dělali rozhodnutí na začátku tohoto roku, museli jsme spoléhat na simulace, které predikovaly vyšší zátěž, než je skutečnost. Nyní to vypadá tak, že jsme konzervativní, ale na začátku roku toto vypadalo jako správné rozhodnutí. Nyní máme lepší data a příští rok můžeme na víc tratí přivézt měkčí pneumatiky."