Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ricciardo by na sebe nevsadil ani pětník

Ricciardo by na sebe nevsadil ani pětník

Horner: Daniel jel fantasticky.

Na stupních vítězů v Baku se vesele popíjelo z boty. Neklamný znak, že se na nich objevil Daniel Ricciardo. Tentokrát dokonce na nejvyšším stupínku.

Se svérázným Australanem to přitom vypadalo všelijak. Včera v poslední fázi kvalifikace vrazil do zdi a na startu se tak musel spokojit až s desátou příčkou. V závodě kalvárie pokračovala. Už v pátém kole se neplánovaně objevil v boxech. Úlomky, jimiž byla trať v hojné míře poseta, se dostaly do brzdové soustavy jeho red bullu. Než to mechanici napravili, propadl se na sedmnáctou příčku. Za normálních okolností by už byl bez šancí. Jenže VC Ázerbájdžánu normální nebyla.

Jestli jsem v té chvíli pomýšlel na to, že vyhraji? V žádném případě! Nevsadil bych na to ani zlámaný groš, protože se to zdálo krajně nepravděpodobné,“ uculoval se Ricciardo v cíli. V těchto pasážích Grand Prix však nebylo do zpěvu ani jemu, ani týmovému šéfovi Christianu Hornerovi, který musel záhy přijmout další ránu v podobě Verstappenova odstoupení.

Jenže poté, co už při regulérním pitstopu přezul na superměkké pneumatiky, začal rodák z Perthu řádit. „Dělal velké pokroky, měl skvělé restarty a velkolepě předjížděl,“ pochvaloval si Horner.

V okamžiku přerušení závodu byl už pátý, za Lewisem Hamiltonem, Sebastianem Vettelem a oběma williamsy. S těmi si záhy hladce poradil a před sebou měl už jen oba velké favority. „Dva pánové před námi se dostali do jakési rozepře. Toho jsme pochopitelně rádi využili,“ konstatoval spokojeně sportovní konzultant Red Bullu Helmut Marko.

Nejprve jsem slyšel v rádiu, že Seb dostal desetisekundový trest. To by mně nestačilo. Ale pak jsem se dozvěděl, že to je deset sekund stop and go. To už bylo něco jiného." vykládal rozradostněný Ricciardo. "Současně se Lewisovi uvolnila opěrka hlavy a mně blesklo hlavou: Člověče, to je neskutečné. Teď to máš ve svých rukou! Když jsem po odmávnutí šachovnicí dojížděl do padoku, řehtal jsem se jako malý kluk.“