Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Týmy se dohodly na samostatnosti sprintů

Týmy se dohodly na samostatnosti sprintů

Kvalifikace na velkou cenu již v pátek večer

Podle šéfa Scuderie Ferrari všech 10 týmů F1 podporuje osamostatnění sobotních sprinterských závodů, které už nemají sloužit k určování pořadí na startu velké ceny. Ještě se nehlasovalo, ale vše je nastaveno tak, že pokud se to stihne před začátkem víkendu v Baku, může mít šest letošních závodních víkendů samostatnou sprinterskou sobotu.

Diváci, kteří přijdou na tribuny v sobotu, uvidí dopoledne kvalifikaci na sprint a odpoledne samotný sprinterský závod, za který se udělí body. V pátek dopoledne se pojede jediný, ale o to důležitější volný trénink a už v pátek odpoledne kvalifikace a její výsledek určí pořadí na startu nedělní velké ceny nezávisle na tom, co se stane v sobotu. Díky tomu by měli jezdci během sprintu ochotněji riskovat. Mnozí říkají, že v závěru sprintu se už nesnaží předjíždět, protože rozdíly v bodech udělovaných v sobotu jsou malé a nestojí za to, aby riskovali dobré postavení na startu velké ceny.

Myslím, že teď jsou všechny týmy na jedné straně, a to se nestává často. Takže není na co čekat,“ řekl Frédéric Vasseur. „Někdo možná řekne, že je to narychlo, ale pokud máme opravdu všichni stejný názor, tak není na co čekat. Mně se tento formát líbí.

Normálně míváme (o víkendech se sprinterským závodem) v sobotu dopoledne druhý trénink, který je dost nudný. Tedy pro nás ne, protože mi disponujeme spoustou dat. Ale když si představím diváka, který neví nic o množství paliva, nastavení motoru a podobně, tak to musí být dost nuda. Bude dobře, když to nahradíme něčím vzrušujícím. V jiných sportech, i když jsou populární, jako například fotbal, nikdo ve středu nevysílá přímý přenos z tréninku. Jsme asi jediný sport, který to dělá.

Vasseur tvrdí, že není nač čekat. Foto: Ferrari

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari