Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

V Baku si body rozdělilo devět týmů

V Baku si body rozdělilo devět týmů

Zajímavosti z Velké ceny Ázerbájdžánu.

Oficiální web F1 si po VC Ázerbájdžánu opět sedl nad statistiky a vybral několik zajímavostí.

Začneme s novou tváří na stupních vítězů. Lance Stroll je druhým nejmladším jezdcem, kterému se podařilo dostat na stupně vítězů velké ceny F1. Třetí místo v Baku získal ve věku 18 let a 239 dní, mezi narozením a vítězstvím Maxe Verstappena v Barceloně uběhlo o 12 dní méně. Stroll je nejmladším nováčkem na stupních vítězů, neboť Verstappen se na ně dostal až ve své druhé sezoně.

Celkově je Stroll 208. jezdcem s pódiovým umístěním, ale pouze třetím Kanaďanem. Před ním uspěli pouze otec a syn Villeneuveovi. Kanaďané svého jezdce neviděli na bedně od VC Německa 2001.

Když už je řeč o Verstappenovi, ten odstoupil už ze čtvrtého z posledních šesti závodů. Red Bull přesto oslavoval, Daniel Ricciardo mu přivezl první letošní vítězství, páté ve své kariéře a první od loňské Malajsie. Od tohoto závodu vyhrávali pouze tři jezdci Mercedesu a Sebastian Vettel. Ricciardo vyhrál na pěti různých tratích a vždy z horší než třetí startovní pozice. Nyní vyhrál po startu z 10. místa, což je nejobdivuhodnější výkon od VC Evropy 2012, kdy Fernando Alonso ve Valencii vyhrál z 11. místa.

Ricciardo táhne šňůru čtyř pódiových umístění v řadě, zatímco Sebastian Vettel po podobné sérii ze začátku sezony nebyl na pódiu už podruhé v řadě. První letošní nejrychlejší kolo závodu bude asi slabou náplastí. Valtteri Bottas byl podruhé za sebou druhý. Během VC Ázerbájdžánu se na třech pódiových místech vystřídalo deset různých pilotů.

Lewis Hamilton a Sebastian Vettel zatím letos bodovali v každém závodě. Fernando Alonso získal první dva body pro McLaren, který měl poprvé v cíli oba vozy. Šachovnicovou vlajku poprvé neviděl ani jeden z jezdců Renaultu, proto byl jediným týmem, který Baku opustil s prázdnou. Na prvních deseti místech skončili jezdci devíti týmů, pouze Mercedes bodoval oběma vozy a dostal se do čela průběžného pořadí Poháru konstruktérů.