Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Hamilton: Todt měl přijít a odpovídat na otázky!

Hamilton: Todt měl přijít a odpovídat na otázky!

Vettel se mu omluvil v esemesce.

Hlavním tématem čtvrteční tiskovky před víkendem Velké ceny Rakouska byl incident Sebastiana Vettela s Lewisem Hamiltonem, ke kterému došlo v Ázerbájdžánu krátce před restartem závodu. Vettel, přesvědčen, že se ho před ním jedoucí Hamilton pokusil donutit tvrdě zabrzdit, si o jeho vůz poškodil přední křídlo, vyjel vedle něj a neodpustil si bodyček, za což dostal trest deseti sekund stání v boxech. Jelikož se jednalo o úmyslnou kolizi a pomstu přímo na trati, FIA zvažovala ještě přísnější trest, ale na začátku tohoto týdne rozhodla, že nebude nutný. Vettel se pouze musel veřejně omluvit. Část otázek novinářů zůstala nezodpovězena, protože prezident FIA se tiskovky, přirozeně, nezúčastnil. Hamilton by si přál, aby v místnosti seděl spolu s ním.

"Při vší úctě, Jean by zde měl sedět s námi a odpovídat na otázky, protože pondělním rozhodnutím nic nezměnil a tím pádem zůstala stejná i zpráva, jež byla (incidentem) poslána (fanouškům)."

Hamiltona trápí i to, že do přímého přenosu ze závodu se dostala Vettelova rádiokomunikace s týmem, v níž tvrdil, že před ním tvrdě zabrzdil, což bylo příčinou prvního nárazu.

"Já k němu jako k jezdci nadále chovám největší respekt a budu s ním tvrdě bojovat během celé sezony, stejně jako dosud. Určitě ne méně tvrdě. Výhradu mám pouze k tomu, že Sebastian řekl, že jsem testoval jeho brzdy. Byl bych rád, kdyby se to veřejnosti vysvětlilo. Nic takového jsem neudělal. Data ukázala, že on dupl na plyn. Chtěl být ke mně co nejblíže, ale udělal chybu."

A Vettel přiznal, že k zkoušce brzd nedošlo.

"Špatný manévr, špatné rozhodnutí. Neměl jsem jet vedle něj a vrazit do jeho pneumatik," řekl Němec. "To je to, co všichni chcete slyšet. Ale víc už k tomu není co říct. Byl jsem překvapen a měl jsem pocit, že Lewis dupl na brzdu, proto jsem do něj vrazil. Jak jsem již uvedl v oficiálním stanovisku, nemyslím si, že měl jakýkoliv špatný záměr, takže si nemyslím, že se pokusil o zkoušku brzd. Tehdy jsem si to myslel. Zaskočilo mě to, proto jsem se rozzuřil a pak jsem to přehnal. Jsem na to hrdý? Ne. Dá se to vzít zpět? Ne. Lituji toho? Ano. Ale snad to už není třeba dále rozmazávat."

Jezdec Ferrari se Britovi omluvil týden předtím, než ho FIA požádala o veřejnou omluvu.

"Mluvili jsme spolu v pondělí po závodě a krátce poté mi poslal SMS. Myslím, že to bylo den po závodě," řekl Hamilton.

Proč se Vettel týden po závodě vyhýbal médiím?

"Necítil jsem potřebu mluvit o tom s vámi. Osoba, se kterou jsem potřeboval mluvit, byl Lewis. To bylo nejdůležitější. Poté, tohle pondělí, jsme byli v Paříži. FIA nás vyslechla, zajímal ji můj názor na to, co se událo. Nemyslím si, že bylo třeba okamžitě o tom mluvit s vámi (žurnalisty). Vy v tomto nejste nejdůležitější osoby. Pro mě byl nejdůležitější člověk, se kterým závodím, tedy Lewis. Jemu jsem zavolal jako prvnímu."

Hamilton ještě prozradil, že Vettelovi omluvy moc nejdou.

"V tom telefonátu vlastně nezaznělo žádné ospravedlnění, ačkoli se o to nejspíš chtěl pokusit. Den poté jsem dostal SMS, v níž se mi Sebastian omluvil a já jsem omluvu přijal."