Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Horner: Silverstone otevřelo dveře Londýnu

Horner: Silverstone otevřelo dveře Londýnu

Liberty se zlobí.

Vypovíme kontrakt, který nás donutil podepsat Bernie Ecclestone a Liberty Media nám nabídne lepší. Mohlo si tohle myslet BRDC, když se rozhodlo využít klauzuli o předčasném ukončení kontraktu a ponechalo si jistotu velké ceny na Silverstone pouze do roku 2019? Možná. A možná se mýlilo. Christian Horner upozorňuje, že Liberty chce kalendář F1 rozšířit o pár závodů konaných v centrech ikonických velkoměst a závod v ulicích Londýna, o kterém se mluví už léta, do tohoto vzorce přesně zapadá. Tento týden tam Liberty Media uspořádala velkou show lákající právě na závod na okruhu Silverstone.

"Silverstone je úžasná trať. Týmy a jezdci ji milují," řekl Brit, šéfujíci týmu Red Bull. "Liberty nám přislíbilo, že v Británii se pojede velká cena, ale po té show v Londýně, pokud byla úspěšná, což nejspíš byla, a se změnami v legislativě, které umožňují organizaci závodu v Londýně, si jeden dokáže snadno představit, že Velká cena Londýna je pro lidi z Liberty mimořádně atraktivní.

Silverstone by nyní mělo postupovat opatrně, protože se může ocitnout v poli poražených. Nestačím se divit, že se rozhodlo využít tu klauzuli. Přitom podepsalo kontrakt a vědělo, do čeho jde. Nyní si někdo uvědomil, že si závod nemohou dovolit, přestože mají každý rok vyprodáno? Tak to buď neměli podepsat, nebo by se měli naučit počítat."

Horner management okruhu kritizoval i za rozhodnutí přestěhovat boxy na jiné místo. Nová budova prý nemá žádnou atmosféru, což je zajímavý výrok, když Silverstone samotné dýchá historií více než kterýkoliv jiný okruh ve Velké Británii.

Další kritika přišla přímo z Liberty Media. Ta okruhu nabídla více času na rozmyšlenou, jen aby nepříjemná zpráva nebyla oznámena v týdnu před závodem.

"Týden před VC Velké Británie by měl být týdnem oslav pro F1 i Silverstone," píše se v oficiálním stanovisku. "Je nám nesmírně líto, že se Silverstone místo toho rozhodlo tento týden použít k tomu, aby zaujalo pozici a oznámilo využití klauzule o předčasném ukončení smlouvy, což se neprojeví dříve než za tři roky. Nabízeli jsme mu odložení konečného termínu, abychom se mohli soustředit na vše, co je na Silverstone a F1 skvělé. Bohužel, management Silverstone upřednostnil krátkodobou výhodu lepší pozice."

Majitelé F1 jsou přesto otevření rozhovorům o novém kontraktu pro okruh, na kterém se konala první velká cena první sezony šampionátu F1. "Naším cílem je zachovat VC Velké Británie. Budeme pokračovat v jednáních s promotérem v dobré víře a v soukromí, abychom našli spravedlivé a vyvážené řešení."