Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren se vzdá bonusů výměnou za rozpočtový strop

McLaren se vzdá bonusů výměnou za rozpočtový strop

Třicet milionů nepomůže, když Ferrari dostává sto

McLaren začíná prosazovat zavedení rozpočtového stropu pro týmy F1 ještě vehementněji než dosud, dokonce je ochoten vzdát se 662 milionů českých korun ročně.
Za touto iniciativou je možné vidět ztrátu Hondy jako motorového i finančního partnera. McLaren může díky lepším výsledkům v příští sezoně získat sponzory, ale ty mají Ferrari, Mercedes a Red Bull také. Britský tým je jedním ze čtyř, které dostávají desítky milionů dolarů pouze za účast v šampionátu. Každý rok, až do roku 2020, dostane 30 milionů amerických dolarů, jenže Ferrari obdrží 35 milionů a Red Bull s Mercedesem po 39 milionech. Problémem je, že Mercedes-AMG Motorsport finančně podporuje automobilka, Red Bull Racing výrobce energetických nápojů a Scuderia Ferrari dostává od FOM dalších 68 milionů ročně za historický přínos. A to v hloubce pole pomalu roste obnovený tovární tým Renaultu...

"Za celý McLaren mohu říci, že fandím rozpočtovým stropům," řekl Zak Brown, výkonný ředitel McLarenu. "Jsme přesvědčeni o důležitosti tohoto kroku. Většina jiných sportů je již má a dávají šance všem týmům. Přitom si uvědomujeme, že jsme jedním z týmů, které dostávají speciální platby. To může znamenat určité kompromisy, ale pokud to posílí tento sport, budeme z toho mít užitek všichni. Jsme závodní tým. Je tady mnoho skvělých závodních týmů a my chceme, aby každý dostal stejnou šanci jako všichni ostatní."

Jaká je šance, že s tím budou souhlasit i nejbohatší týmy?

"Předpokládám, že když někdo může svůj rozpočet dostat tak vysoko jako oni, tak udělá vše pro to, aby si ho udržel, protože mu to dává konkurenční výhodu. Ale pak je to totéž, jako kdyby měl jeden fotbalový tým na hřišti další dva hráče. Potřebujeme nastolit podmínky, za kterých budou mít všichni hráči stejně velké (baseballové) pálky.

Myslím si, že
(od roku 2021) skutečně budeme mít nějakou formu rozpočtového omezení nebo stropu. Bude to něco, co tenhle sport ještě neměl, například strop pro některé oblasti. Ale jsem si jistý, že rozpočty půjdou dolů, protože se to mělo udělat už dávno."