Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari šetřilo palivo

Ferrari šetřilo palivo

Vettel slibuje lepší sezonu 2018

Není žádným tajemstvím, že poslední závod sezony se pravidelně jezdí v Abú Zabí díky ohromnému bohatství, které tento emirát má ve formě podzemních zásob ropy. Je tedy trochu paradox, že vozy F1 vybavené zelenými hybridními technologiemi trápil na okruhu Yas Marina nedostatek paliva. Oba jezdci Ferrari přiznali, že mercedesy nepronásledovali s plynovým pedálem na podlaze.

"Většinu závodu jsem si s vozem dobře rozuměl, ale upřímně, byla to velká nuda. Většinu času jsem šetřil palivo. Toto podle mě nemá se závoděním nic společného, ​​jenže pravidla jsou pravidla," stěžoval si po závodě Räikkönen, který měl na začátku 305 kilometrů dlouhého závodu v nádrži 105 kilogramů paliva, jako všichni ostatní.

"Za volantem jste bezmocní. Již v polovině rovinky dáváte nohu dolů z plynu a dobrých 200 metrů pak pouze plachtíte, přičemž chlapík za vámi dělá přesně to samé. Je to nanic, když nesmíte jezdit na limitu vozu, přestože byste mohli. Potom dva jezdci sice mohou být blízko sebe, jenže nebojují. Držel jsem Verstappena za mnou a zároveň jsem šetřil palivo, abych ho v cíli měl alespoň tolik, kolik vyžadují pravidla. Na některých tratích to potřebujete více než na jiných a pak to není moc vzrušující závod."


Sebastian Vettel dopřál svému ferrari více paliva v prvním stintu, aby byl před zastávkami v boxech v dobré pozici, jenže pak musel i on šetřit, což vysvětluje rychlý nárůst ztráty na stříbrnou dvojici vpředu. Němec zároveň fanouškům přislíbil lepší sezonu 2018.

"Většinu závodu jsem jezdil o samotě a v první části posledního stintu jsem potřeboval ušetřit trochu paliva. Nebylo to velmi vzrušující, ale občas je to prostě tak," řekl Vettel. "Naše výsledky byly horší, než musely být, ale nakonec jsme prostě nebyli dost dobří. Ale vzdát se by bylo proti duchu Ferrari.

Máme co zlepšovat a lidé jsou motivováni, takže se už teď těším na příští sezonu. Měli jsme šance a využili jsme je, ale byly i chyby, které se již jistě nebudou opakovat. Nemám pocit, že bychom titul ztratili v některém konkrétním závodě. Prostě závodíte a sbíráte body a jednoduše jich nyní nemáme dost.

Slibuji, že příští rok do toho dám vše a spolu s týmem uděláme, co bude v našich silách. Letos jsme s vozem ohromně pokročili, šasi bylo moc dobré od prvního dne sezony. V oblasti motoru jsme také dosáhli velkých pokroků, ale ve srovnání s našimi soupeři nám stále chybí pár koňských sil. Avšak nejdůležitější bude soustředit se na to, kam se chceme dostat jako tým."

Vettel po neúspěšném boji o mistrovský titul ubránil alespoň titul vicemistra, zatímco Räikkönen se v posledním závodě sezony dostal před Daniela Ricciarda a v konečné tabulce mu patří čtvrté místo. Scuderia Ferrari je druhá s velkou bodovou ztrátou na Mercedes a téměř přesně stejně velkým náskokem na Red Bull.