Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Vítěz Bottas se dočkal prvního hattricku v kariéře

Vítěz Bottas se dočkal prvního hattricku v kariéře

Hamilton: Musíte být o 1,4 vteřiny rychlejší

Mercedes završil mistrovskou sezonu triumfem – dvanáctým v letošním ročníku. Valtteri Bottas získal třetí vítězství v kariéře a nebyl to dárek od týmového kolegy. Rozhodně si musel svůj úspěch tvrdě vybojovat,protože šampion Lewis Hamilton chvílemi tvrdě dotíral a snažil se zaútočit. Fin mu však svou bezchybností nedal šanci.

Valtteri Bottas (1.) se zároveň dočkal prvního hattricku v kariéře: získal pole position, zajel nejrychlejší kolo a vyhrál závod. Stal se 45. jezdcem v historii mistrovství světa F1, kterému se to podařilo. Jeho triumf v posledním závodě sezony byl naprosto zasloužený.

 

Celý závod na mě Lewis zezadu zle dotíral. Věděl jsem, že stačí jediná chyba, a o vedení přijdu,“ přiznal v cíli Valtteri Bottas. „Musel jsem se pekelně soustředit a kolo za kolem ukrajovat z celkové vzdálenosti. Nemohl jsem zakončit sezonu radostněji. Samozřejmě by bylo ještě hezčí, kdybych obsadil v mistrovství světa druhé místo, ale Sebastianovi víkend také vyšel. Když se zamyslím nad sezonou celkově, musím podávat lepší výkony. Zato se závěrem seriálu jsem moc spokojený. Jsem šťastný, že jsem členem stáje, která vybojovala titul mistra světa mezi konstruktéry. Mercedes mi dal příležitost vyhrát pár závodů a párkrát startovat z nejvýhodnější pozice. Takže jsem hrdý člen týmu. Avšak v celkové klasifikaci jednotlivců jsem doufal v lepší konečný výsledek. V letošní sezoně jsem se toho dost naučil, a tak se už moc těším na tu příští. Tento víkend ukázal, že umím závodit a dokážu vítězit jak v kvalifikaci, tak v závodech. V příštím ročníku to musím zkoušet zopakovat častěji.“

 

Lewis Hamilton (2.) už nemohl nic získat ani ztratit. Kdyby stále šlo o důležité body, jistě by prokázal větší agresivitu. Přesto se nedá říct, že by kolegovi vítězství daroval zadarmo. Několikrát se pokoušel najít pozici k útoku, ale příležitost nedostal Svůj výkon komentoval slovy: „Na závěr sezony to byla skvělá bitva a závod. Dělal jsem, co jsem mohl, ale Valtteri si vedl výborně. Jezdil velmi čistě a neudělal žádnou chybu. Tenhle okruh patří k těm, kde se hůř předjíždí. Aby se vám to podařilo, musíte být o 1,4 vteřiny rychlejší než vůz před vámi. V druhé fázi, po přezutí, jsem jezdil rychle, ale jakmile jsem stáhl ztrátu přibližně na 1,2 sekundy, bylo to všechno a tím to skončilo. Dobré bylo, že se dalo útočit celou dobu, protože pneumatiky moc neodcházely. Pro Valtteriho je tohle vítězství úžasná vzpruha. Určitě ho posílí a do zimní přestávky povzbudí. Já se těším, že si teď po dlouhé době pořádně užiju rodiny a budu vzpomínat na celý ročník. Pro mě osobně byl úspěšný a náš tým byl po celý rok fantastický. Jsem vděčný všem, kdo se na úspěchu podílejí přičinlivou prací v továrně, stejně jako za veškerou podporu od Mercedesu.