Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Šéfové týmů vybrali nejlepšího jezdce sezony 2017

Šéfové týmů vybrali nejlepšího jezdce sezony 2017

Kdo si vysloužil respekt a koho by nechtěli?

Autosport pravidelně na konci roku osloví všechny šéfy týmů, aby mu pomohli sestavit žebříček nejlepších jezdců uplynulé sezony. Tentokrát získal odpověď od devíti z nich a za Franka Williamse, oficiálního šéfa týmu Williams, hlasovala jeho zástupkyně Claire Williamsová. Pokud někdo pozorně sleduje a porovnává výkony jezdců, tak jsou to právě jejich potenciální zaměstnavatelé. V tajném hlasování neměli důvod cokoli předstírat, snad s výjimkou více optimistického pohledu na své vlastní jezdce, jenže to se ve výsledku vzájemně vyruší. Nakonec by tedy měl zůstat žebříček ukazující cenu jednotlivých jezdců v očích nejmocnějších lidí v padoku.

Při hodnocení jezdců byl použit stejný bodovací systém jako ve velkých cenách. Šéfové obodovali svých deset nejlepších závodníků systémem 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1. Maximálně se tedy dalo získal 250 bodů a Lewis Hamilton jich nasbíral 233, takže se s obrovským náskokem stal nejuznávanějším jezdcem v padoku. Brit letos získal svůj čtvrtý mistrovský titul, vyhrál devět velkých cen a získal jedenáct pole positions, takže výsledek není překvapením.

Na druhé místo se velmi těsně dostal Max Verstappen. Ani těžký začátek sezony a málo mistrovských bodů nesnížilo jeho hodnotu, k čemuž nejspíš přispěly hlavně dvě vítězství a několik pěkných předjížděcích manévrů. Až třetí je Hamiltonův sok v letošním boji o titul Sebastian Vettel, který v anketě nasbíral o dva body méně než Verstappen. Nepomohlo mu ani pět vítězství, měsíce v čele šampionátu a jasná porážka týmového kolegy. Od jezdce Ferrari se asi čekalo ještě více.


Pokud by šéfové týmů nemohli mít nikoho z této hvězdné trojice, brali by spolehlivého, usměvavého a přitom rychlého Daniela Ricciarda. Esteban Ocon v mladém věku a s minimem zkušeností zaujal ohromnou šňůrou dojezdů do cíle, téměř vždy na bodovaných pozicích.

Fernando Alonso o sobě sice tvrdí, že patří k absolutní špičce a dokázal by porazit kohokoliv, ale šéfové týmů ho zařadili až na šestou příčku. Hned za ním je další veterán Kimi Räikkönen, který byl velmi rychlý v Monaku i v Maďarsku, ale asi mu chybí trochu sportovního štěstí nebo něco jiného, protože nevyhrál ani jeden závod a v kvalifikaci byl nejrychlejší pouze ve zmíněném Monaku. Carlos Sainz u Toro Rosso opět rozdrtil týmového kolegu a pak se expresní rychlostí etabloval u Renaultu. Nico Hülkenberg si užil první rok ve velkém týmu a hlavně díky jeho bodům se Renault posunul z chvostu do středu pole. Valtteri Bottas alespoň na začátku sezony držel krok s Hamiltonem a celkově letos vyhrál tři velké ceny, takže místo v top 10 si zasloužil.

Mezi deseti nejlepšími naopak chybějí Oconův zkušenější kolega Sergio Pérez, končící veterán Felipe Massa i mladé pušky Stoffel Vandoorne, Lance Stroll a Pierre Gasly.

1. Lewis Hamilton 233
2.  Max Verstappen 143
3.  Sebastian Vettel 141
4.  Daniel Ricciardo 112
5.  Esteban Ocon 73
6.  Fernando Alonso 65
=7.  Kimi Raikkonen 49
=7.  Carlos Sainz 49
9.  Nico Hulkenberg 47
10.  Valtteri Bottas 39