Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Některé týmy si podle Mosleyho koledují

Některé týmy si podle Mosleyho koledují

Kdo se neupíše Ecclestonovi, bude vyloučen z diskuse.

Pokud stáje nepřehodnotí svůj přístup ohledně budoucnosti formule 1, hrozí jim vyloučení z diskuse nad budoucí podobou tohoto sportu. S tímto prohlášením přišel šéf FIA Max Mosley. Týmy by ve smyslu této výhružky měly akceptovat  poslední návrh Bernieho Ecclestona a následovat Ferrari.
 
Podle Mosleyho bude FIA diskutovat změny pravidel, které by měly vstoupit v platnost po roce 2008 pouze s těmi, kdo se zavázal setrvat ve formuli 1 i po vypršení stávající Concordské dohody. Zatím toto kritérium splňuje pouze Ferrari.
 
Stáj z Maranella se zavázala Ecclestonovi setrvat ve formuli 1 do konce roku 2012. Na příští středu je svoláno jednání zástupců projektu GPWC s ostatními týmy. Prohlášení Mosleyho je míněno jako varování pro ty týmy, které myšlenku odklonu od současného modelu formule 1 zvažují.
 
Na schůzce s novináři v Londýně Mosley zopakoval, že Ecclestone učinil týmům nabídku, která by jim zaručovala padesátiprocentní podíl na příjmech z formule 1. Ta je podle mínění šéfa FIA velmi štědrá. Týmy, které by se ihned upsaly formuli 1 by prý navíc profitovaly z toho, že by měly možnost spoludefinovat budoucí nařízení.
 
"Během letošního roku budeme s týmy, které podepíší novou Concordskou dohodu, diskutovat technická a sportovní nařízení pro rok 2008," uvedl Mosley.
 
"Není důvod se bavit s těmi, kteří novou Concordskou dohodu nepodepsali, protože plánují něco jiného – pravděpodobně asi vlastní šampionát.
 
Týmy, které se zavázaly ve formuli 1 setrvat od roku 2008, budou připravovat nařízení. Ty samé týmy dostanou od roku 2008 mnohem více peněz a budou mít vliv na podobu regulí."
 
I když novou Concordskou dohodu podepsalo zatím jen Ferrari, existují podle Mosleyho signály, že se i některé další týmy přiblížily dohodě s Ecclestonem. Šéf FIA dokonce připustil, že některé týmy mohly již dokonce podepsat. Na otázku, o kolik týmů se jedná, Mosley odpověděl: "Bylo by naivní si myslet, že podepsal pouze jeden tým."
 
Mosley chce ještě letos finalizovat podobu nařízení platných od roku 2008. Rozhovory s týmy by měly odstartovat po odjetí prvních třech závodů. Do té doby by Mosley rád získal polovinu současného startovního pole.
 
"Až se týmy vrátí z prvních tří závodů, budeme privátně nebo veřejně diskutovat již se čtyřmi nebo pěti týmy."