Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pirelli bude opět testovat se všemi týmy

Pirelli bude opět testovat se všemi týmy

Slibuje, že letos už nebude tak opatrné

Testovací kilometry jsou vzácné a i proto všechny současné týmy F1 souhlasily, že Pirelli během roku pomohou s vývojem pneumatik. Pro Pirelli je zase spolupráce se všemi stájemi způsobem, jak od FIA obdržet testovací výjimku a nebýt v podezření z nadržování některému z aspirantů na boj o titul.

"Proběhne to téměř úplně stejně jako loni, už jsme se dohodli na konkrétním plánu," prozradil šéf programu Pirelli v F1 Mario Isola v rozhovoru pro ESPN. "Všechny týmy nás chtějí podpořit, takže podobně jako loni budeme s každým z nich testovat dva dny na suché trati.

Kromě toho bude několik týmů testovat za mokrých podmínek. Mokrý test je specifičtější, náročnější na zorganizování, ale už je to naplánované a odsouhlasen. Informovali jsme týmy a máme souhlas FIA. Dává to smysl, protože to pomůže nám i týmům."

Isola zároveň přiznal, že loni bylo Pirelli při výběru směsí pro konkrétní okruhy příliš konzervativní a tvrdými pneumatikami týmy motivovalo k jednozastávkové strategii. Letos budou pod původními označeními o jeden stupeň měkčí směsi a k nim přibude hyperměkká.

"Byli jsme trochu konzervativní. Jsme si toho vědomi, ale na druhé straně jsme nechtěli riskovat opačný extrém (závody se spoustou zastávek v boxech). Potřebovali jsme změnu, proto budou všechny směsi o stupeň měkčí a přidáváme hyperměkkou. Ta je tím pádem o dva stupně měkčí než loňská ultraměkká. Nyní můžeme vybírat ze široké nabídky, což znamená, že pro každý závod máme k dispozici vhodnější pneumatiky. Například v Montrealu budeme mít stejně jako loni měkké, superměkké a ultraměkké jenže nyní o stupeň měkčí."