Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Pro Ázerbájdžán je současná smlouva nepřijatelná

Pro Ázerbájdžán je současná smlouva nepřijatelná

Chce jednat o nové

Bernie Ecclestone dotlačil Ázerbájdžán k podpisu smlouvy, která se ukázala být výhodná pouze pro F1. Tak to alespoň vypadá podle toho, že ji zakavkazská republika nazvala nepřijatelnou a co nejdříve chce podepsat výhodnější. V kalendáři F1 je přitom pouze od roku 2016, kdy se na okruhu v ulicích města Baku jela VC Evropy.

Loni se konala první VC Ázerbájdžánu a na větší počet tribun si našlo cestu více diváků než na první pokus. Městskému okruhu v Baku se dostalo pozitivního hodnocení od většiny jezdců, kterým se líbí jízda v těsné blízkosti stovky let starých zdí i kombinace technických pasáží s dlouhými rovinkami. Jenže Ázerbájdžán za možnost uspořádat velkou cenu F1 platí kolosální roční poplatek, mnohem vyšší než tradiční evropské okruhy. Generální ředitel Liberty Media Greg Maffei navíc uvedl Baku jako příklad toho, jak Ecclestone zařazoval do kalendáře závody, které F1 nepřinášejí žádnou přidanou hodnotu. Tedy kromě těch desítek milionů dolarů ročně.

"Do tří měsíců po velké ceně musíme dát vedení F1 odpověď na otázku, zda chceme smlouvu prodloužit o dalších pět let, do roku 2025," řekl Azad Rahimov, ázerbájdžánský ministr mládeže a sportu, v rozhovoru pro agenturu Tass. Zřejmě se jedná o stejnou možnost předčasného ukončení kontraktu, jakou loni využilo Silverstone, které v současnosti jedná o lepších podmínkách od roku 2020.

"Všichni vědí, že současná smlouva je neakceptovatelná. Myslím, že si je toho vědomé i nové vedení F1. Jednáme o obchodních podmínkách, sponzorských právech i ceně, kterou platíme, ale obě strany si přejí zachování našeho závodu."

Kolik lukrativních kontraktů z dílny Bernieho Ecclestonea ještě má takovou únikovou klauzuli? Jeho nástupce Chase Carey mu za ně asi vděčný nebude...