Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kdo si nejlépe poradí s pneumatikami v Baku?

Kdo si nejlépe poradí s pneumatikami v Baku?

Pirelli: volba pro VC Ázerbájdžánu

Pirelli zveřejnilo volbu směsí pneumatik pro jednotlivé jezdce ve VC Ázerbájdžánu v Baku. Shoda mnohdy nepanuje ani mezi partnery v týmu. Bude proto zajímavé sledovat, jakou roli sehrají pneumatiky tentokrát. Minulý závod v Číně byl v tomto směru velmi zajímavý.

Ferrari společně se Sauberem a Vandoornem zvolili nejagresivnější variantu s deseti sadami pneumatik Pirelli z nejměkčí směsi. Mercedes, Force India, Haas a Alonso budou mít k dispozici devět sad, Red Bull, Williams a Toro Rosso osm a Renault jako jediný sedm. Výběr pro Baku znovu naznačuje různé varianty strategií. Například Räikkönen bude mít na víkend jen jedinou sadu superměkké směsi, Vettel a Hamilton dvě, Bottas, Ricciardo a Verstappen tři.

"Baku je trochu nevyzpytatelné," přiznal šéf Pirelli Mario Isola reportérům Autosportu. "Je to sice městský okruh, ale s velmi rychlou rovinkou. Některé sektory jsou velmi, velmi rychlé. Některé části tratě jsou na slunci, jiné ve stínu. Kvůli tomu je také odlišná teplota asfaltu."

Minulý rok se jel závod v červnu, takže podmínky budou jistě o něco odlišné. Isola očekává, že nejměkčí ze tří variant pneumatik bude schopna absolvovat víc kol než v Číně. Věří také, že ultraměkká směs bude mnohem méně agresivní volbou než v Šanghaji. Mimo jiné i díky méně drsnému asfaltu. Rozdíl mezi jednotlivými variantami směsí by měl být kolem půl vteřiny na kolo.