Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Maldonado: Do F1 se už nevrátím

Maldonado: Do F1 se už nevrátím

A nesrovnávejte mě s Verstappenem

Po dlouhé době dal o sobě vědět Pastor Maldonado. Někdejší venezuelský pilot F1 si popovídal s redaktorem listu La Derniere Heure.

Účastník 95 velkých cen jezdil v rozpětí let 2011 až 2015 za týmy Williams a Lotus. Svoji hvězdnou chvíli prožil 13. května 2012, kdy se mu v Barceloně podařilo vyhrát VC Španělska. Vícekrát se však na stupně vítězů nepodíval a proslul spíše četnými haváriemi.

Kromě toho byl také často prezentován jako typický platící jezdec. Ojedinělé však bylo, že peníze (25-30 milionů dolarů ročně) pocházely z veřejných zdrojů, konkrétně od státem vlastněné petrolejářské společnosti. Dělo se tak na základě rozhodnutí autoritativního prezidenta Huga Chaveze, na něhož Maldonado nenechá dopustit ani nyní. Jenže Chavez v roce 2013 zemřel, jím zplundrovaná země se dostala do hluboké ekonomické krize a zdroj financí vyschl.

Maldonado je v současnosti rád za flek ve WEC a sny o F1 definitivně pochoval. Přitom ještě loni se sebevědomě tlačil do Mercedesu jako nástupce Nika Rosberga. „Nemám žádné sponzory a chybí mně i podpora z mé vlasti,“ postěžoval si. „Nedá se ale nic dělat. Situace obyvatel Venezuely je zlá, ovšem v budoucnu se určitě zlepší.

Třiatřicetiletý jezdec se v další části rozhovoru věnoval spíše politickým tématům (sám sebe považuje za socialistu). To ponechme stranou a raději ocitujme jeho reakci na srovnání s dalším „crashmanem“ Maxem Verstappenem: „Max je fantastický závodník, ale ještě hodně mladý, takže dělá chyby. Zatím mu chybějí zkušenosti. Nemůžete ho porovnávat se mnou.“ Těžko říci, jak to Pastor vlastně myslel…