Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Od příštího roku pouze měkké, středně tvrdé a tvrdé?

Od příštího roku pouze měkké, středně tvrdé a tvrdé?

Současný systém je pro většinu diváků těžce čitelný

Formule 1 informovala svého dodavatele pneumatik, že by chtěla pro diváky zjednodušit systém odlišení různých směsí pneumatik pomocí jmen a barev. V současnosti má Pirelli v nabídce slicků růžové hyperměkké pneumatiky, fialové ultraměkké, červené superměkké, žluté měkké, bílé středně tvrdé, modré tvrdé a oranžové supertvrdé pneumatiky. Poslední zmíněné jsou vlastně pouze do počtu a pro případ nouze. Ale i bez nich je to pro příležitostného diváka více než dost. I věrnější fanoušci si nemusejí hned vzpomenout, jestli jsou měkčí ultraměkké nebo hyperměkké, červené nebo žluté.

Řešením může být, že od příštího roku se budou pneumatiky označovat už jenom třemi barvami a vždy se o nich bude oficiálně mluvit pouze jako o měkkých, středně tvrdých a tvrdých. Ve skutečnosti by se ale nadále používalo celé současné spektrum.

"Dostali jsme od FOM a FIA žádost, abychom už říkali jenom měkké, středně tvrdé a tvrdé pneumatiky. Se třemi barvami a stejnými jmény pro všechny závody, ale přitom přirozeně s odlišnými směsmi, protože v Silverstone a v Monaku nemůžete použít identické," řekl Mario Isola, šéf Pirelli v F1. "Na druhé úrovni budeme mít směsi A, B, C, D, E, F nebo něco v tomto stylu. Před závodem vám například sdělíme, že pro tento víkend je tvrdou pneumatikou B, středně tvrdou D… Takže pro diváky to bude snadněji pochopitelné, ale bude také možnost jít hlouběji pod povrch, k technickým informacím, které budeme nadále poskytovat. Ještě o tom diskutujeme, ale odpověděli jsme, že si takovou změnu dokážeme představit."

Kupříkladu Max Verstappen si myslí, že to bude dobrá změna, ačkoli jeho, jak jezdce, se prakticky nedotkne: "Já bych rád viděl pouze měkké a tvrdé pneumatiky. Lidé nepotřebují vědět, zda jsou ultraměkké nebo superměkké a myslím si, že je ve skutečnosti ani nezajímá, jak moc jsou měkké."