Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pirelli dostalo prodloužení kontraktu

Pirelli dostalo prodloužení kontraktu

Italské pneumatiky minimálně do roku 2024.

FIA prodloužila s Pirelli, jako jediným dodavatelem pneumatik F1, smlouvu o jeden rok. Rozhodnutí schválila Světová rada motorsportu.

Pirelli je monopolním dodavatelem pneumatik od roku 2011. Dosud poslední prodloužení tohoto kontraktu bylo na sezony 2020 až 2023. Takové načasování mělo Pirelli umožnit v roce 2020 ve spolupráci s týmy F1 vyvinout nové, 18palcové pneumatiky, což bude velká změna oproti dosud používaným 13palcovým. Změna měla přijít již v roce 2021 spolu s novou generací vozů.

Pandemie však plány změnila, nástup nové generace vozů byl odložen na rok 2022 a současná generace není na těžká 18palcová kola a jiné vlastnosti pneumatik uzpůsobená, proto i tato změna byla o rok odložena. Logickým vyústěním je prodloužení smlouvy s Pirelli také o jeden rok, aby si italská společnost mohla být jista, že když pneumatiky vyvine, F1 je bude používat minimálně tři roky.

"Přechod na 18palcová kola a pneumatiky bude součástí vzrušující změny vzhledu vozů F1, ale zároveň to bude velká technologická výzva, kvůli které od Pirelli požadujeme investice a vývoj, abychom dostali pneumatiky na nejvyšší kvalitativní úrovni. Ve světle těchto skutečností a vzhledem k odložení účinnosti nových pravidel o rok z důvodu pandemie, je pouze logické, že i smlouvu s dodavatelem pneumatik prodlužujeme o rok," řekl prezident FIA, Jean Todt.

Nové 18palcové pneumatiky Pirelli se budou používat minimálně tři roky. Foto: Pirelli

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Pirelli