Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ricciardo poprvé zvítězil v Monaku

Ricciardo poprvé zvítězil v Monaku

Red Bull: Krásná oslava 250. velké ceny

Daniel Ricciardo zvítězil ve Velké ceně Monaka stylem start-cíl. Konec velmi nudného příběhu. Nebo ne? Když Australan v cíli vystoupil z vozu, těšil se jako malý chlapec, což naznačuje, že z jeho úhlu pohledu to byl úplně jinak vypadající závod.

"Wow, stále mi to hlava nebere. Perfektní víkend, ale šílený závod. Byl to dlouhý týden a tak moc jsem se těšil na závod, že jsem se stěží dočkal zhasnutí světel. Start se podařil a já jsem si začal říkat, že to nejtěžší mám už za sebou, stačí dojet do cíle. Jenže v 28. kole jsem při výjezdu ze zatáčky pocítil ztrátu výkonu. Když se ukázalo, že máme poruchu MGU-K, chtělo se mi zavřít oči a plakat, protože jsem si myslel, že to je konec. Co ještě mám udělat, abych vyhrál tento závod? Ale mluvil jsem s mým inženýrem a změnili jsme spoustu věcí v nastavení. Problém neodstranily, ale museli jsme to nějak vydržet do cíle a udržet Sebastiana za námi.

Měli jsme mnohem menší výkon, ale naštěstí je to úzká trať. Měli jsme dobrý vůz, takže jsem v zatáčkách mohl získat dost času na to, abych nebyl zranitelný na rovinkách. Na žádném jiném okruhu bych dnes nevyhrál. Nebyla to ani zábava, jsem totálně vyčerpaný, ale velmi, velmi šťastný."

Ricciardo (1. místo) přivezl Red Bullu krásný dárek k jeho 250. velké ceně s poruchou MGU-K. To ho připravilo o 160 koňských sil a snížilo rychlost na rovinkách natolik, že využíval pouze šest z osmi převodových stupňů, ale způsobilo i problém s brzdami. MGU-K odebírá kinetickou energii z brzdového systému a transformuje ji na elektrickou. Bez něj byly zadní brzdy vystaveny zátěži, na kterou nejsou navrženy a nemají patřičné chlazení. Dobře známý je příklad porouchaného MGU-K v obou vozech Mercedesu v Kanadě 2014, kdy jejich přehřáté brzdy shodou okolností darovaly Ricciardovi jeho první vítězství v F1.

Tradiční monacká oslava u bazénu

Ve stínu opět zůstal Max Verstappen (9. místo): "Věděli jsme, že to bude minimalizace škod. Přesto jsem se dnes bavil, protože jsem mohl závodit s jinými jezdci a byl rychlý od startu do cíle. V konečném důsledku jsem zklamaný. Nebýt mé chyby v tréninku, mohl být výsledek mnohem lepší, ale alespoň v závodě jsem podal maximální výkon. Bavil jsem se, předjížděl a bojoval v každém kole, což se v Monaku nestává často. Tento víkend jsem udělal chybu, ale Daniel odvedl prvotřídní práci, takže mu gratuluji k ohromnému vítězství."