Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Promotéři velkých cen dostali Liberty pod tlak

Promotéři velkých cen dostali Liberty pod tlak

Příjmy půjdou dolů, varuje vlastníky šéf Mercedesu

Kdoví, zda Američané z Liberty Media při přebírání impéria F1 od CVC, zastupované Berniem Ecclestonem, vůbec věděli, že za rohem se už připravuje rebelie. Noví majitelé koupili sérii s dvaceti závody a vyhlídkou na to, že tento rok do kalendáře přibudou důležité velké ceny v Německu a ve Francii. Dnes však vidíme požáry hořet na každém kroku.

Okruh v Silverstone loni aktivoval výstupní klauzuli ve smlouvě podepsané Berniem Ecclestonem. Místo vyhlídky na každým rokem rostoucí příjem z kontraktu platného do roku 2026 tak musejí manažeři z nového vedení F1 sednout za jednací stůl a hledat kompromis, pokud chtějí, aby závod pokračoval i po roce 2019. A Silverstone určitě smlouvu neukončil předčasně proto, aby pak souhlasil se stejnou nebo horší nabídkou.

V ohrožení je i druhá evropská bašta, italská Monza, jelikož Ecclestone byl v roce 2016 schopen dojednat pouze smlouvu na tři roky, takže ani zde není po sezoně 2019 nic jisté. V Německu je problém ještě palčivější. Na rok 2019 není žádná smlouva a Hockenheimring prohlašuje, že nepodepíše takovou, ze které by pro něj vyplývala rizika.

Aby toho nebylo málo, Baku aktivovalo stejnou doložku jako Silverstone a vyjednávat prý chtějí i Rusko a Abú Zabí. Brazilské São Paulo už nechce svůj závod financovat a okruh Interlagos prodává. Smlouva končí také Barceloně, kde stárnutí místního hrdiny Fernanda Alonsa způsobuje obavy o návštěvnost v budoucích letech. Red Bull Ring a Suzuka jsou zase součástí působení jejich vlastníků, Red Bullu a Hondy, v F1, které je jisté pouze do roku 2020. Liberty se tak do dvou let může pod rukama rozpadnout polovina kalendáře.

VC Itálie


"Platby za právo uspořádat velkou cenu jsou jedním ze tří hlavních zdrojů příjmů v systému vytvořeném Berniem (Ecclestonem)," řekl Toto Wolff v Monte Carlu, které jako jediné platí pouze zanedbatelný poplatek, vzhledem k jeho historickému i současnému významu.

"Měl neuvěřitelný talent uzavírat tyhle kontrakty. Dokázal z lidí vyždímat poslední cent, z čehož těžili vlastníci i týmy. Ale nejsem si jistý, že je to stabilní a ekonomicky vyvážený obchodní model. Někteří promotéři se dostali do velmi těžké situace, takže je pochopitelné, že využívají změny režimu a chtějí přehodnotit některé věci. Ale nepochybuji, že vedení šampionátu najde správné řešení a s promotéry se dohodne. Již teď je ale jasné, že v budoucnu bude z tohoto zdroje přitékat méně peněz. Proto je nezbytné rozvíjet oblasti jako digitální technologie a jiné alternativní zdroje příjmů," dodal Wolff.