Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Spor FIA s Evropskou unií pokračuje

Spor FIA s Evropskou unií pokračuje

Ke každé kolizi na okruhu přijede policie?

Nebezpečí, které hrozí motoristickému sportu ze strany Evropské unie, přetrvává. Vyplývá to alespoň ze stanoviska, které FIA zveřejnila v souvislosti s přípravou směrnice EU 2009/103/EG.

Jde o spor, který se táhne již delší dobu. Podle zmíněného dokumentu by měli mít všichni majitelé a řidiči motorových vozidel sjednáno zákonné pojištění odpovědnosti – včetně závodníků, kteří se pohybují na uzavřených okruzích.

FIA již dříve proti tomuto protestovala s odůvodněním, že to bude mít likvidační charakter především ve sféře amatérského a poloamatérského závodění. Lze si totiž docela dobře představit, na kolik by taková pojistka vyšla vzhledem k vysokému riziku havárie a poškození vozu. Navíc, a to už je úplně postavené na hlavu, by ke každé takové události musela být volána policie…

Evropská komise nyní předložila upravenou verzi směrnice. Podle federace však k jejím požadavkům vůbec nebylo přihlédnuto. „FIA a celá motoristická veřejnost samozřejmě podporují snahu EU lépe chránit oběti dopravních nehod. Na druhou stranu zde ale vyvstává hrozba, že motorsport bude vydán napospas libovůli pojišťovacích společností,“ praví se v prohlášení.