Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Todt: e-karting bude na olympiádě mládeže

Todt: e-karting bude na olympiádě mládeže

Plány na pořádání olympijské VC F1 ožívají

Ještě jednou se vracíme na sportovní konferenci FIA ve filipínské Manile. Na ní prezident federace Jean Todt s hrdostí oznámil, že do programu olympijských her mládeže v říjnu 2018 v Buenos Aires byl zařazen závod motokár na elektrický pohon.

Co je na tom tak převratného? Jedná se o důležitý průlom ve vztazích mezi Mezinárodním olympijským výborem a FIA. „Je to rozhodující krok v procesu našeho uznání MOV, který probíhá už od roku 2012,“ pochvaloval si Todt.

MOV již vyškrtla ze svých stanov ustanovení, že součástí OH nesmějí být odvětví, postavená na mechanické síle. FIA naproti tomu akceptovala předpisy zejména ve vztahu k dopingové problematice.

Snaha prosadit olympijskou VC F1 nicméně narazila na tvrdý odpor. „Jsme založeni na principu soupeření atletů a ne strojů. Proto něco takového, při veškerém respektu k tomu, nemůžeme pozvat do olympijské rodiny,“ prohlásil prezident MOV Jacques Rogge při své návštěvě v Silverstone v roce 2012.

Nyní se tedy otevírá další možnost díky elektromobilitě, která je v současnosti mimořádně v kurzu. „Hry mládeže jsou skvělou příležitostí pro naši prezentaci. Těžko jsme mohli najít něco lepšího, než je e-karting,“ uvedl viceprezident FIA pro sport Graham Stoker. „Nyní oslovíme MOV i národní olympijské výbory s tím, že je tu něco, co zajímá mladou generaci. Doufáme, že tím zajistíme motorsportu větší míru podpory.