Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Villeneuve pojede v Montréalu s otcovým vozem

Villeneuve pojede v Montréalu s otcovým vozem

Svezení v plechovce s tuňákem

Po společném vystoupení otce a syna Rosbergových v Monte Carlu se chystá další lahůdka. V Montréalu vyrazí v neděli před začátkem velké ceny na trať Jacques Villeneuve.

Bude pilotovat vůz, s nímž jeho otec zde dosáhl v roce 1978 prvního vítězství ve F1 – Ferrari 312 T3. „Tak vůbec poprvé tady pojedu v čele,“ zavtipkoval Jacques, který na rozdíl od tatínka nikdy v Montrealu nevyhrál. „Jak plyne čas, získávají vzpomínky odlišný rozměr. I já se teď na tátu dívám úplně jinýma očima.

V okamžiku, kdy Gilles Villeneuve nepřežil nešťastnou kolizi s Jochenem Massem v Zolderu 1982, měl na svém kontě 67 VC, z nichž šest se stalo jeho kořistí. Triumf na ostrově Notre-Dame byl ale výjimečný. „Vůbec nikdo nám nevěřil. Gilles předtím buď vypadával, nebo měl jen průměrné výsledky. Tým byl už dost nervózní. Až tady to vyšlo,“ vybavila si vdova po jedné z největších postav motorsportu Joann Villeneuveová. Její manžel si tím zachránil angažmá u Scuderie a nastartoval svoji výjimečnou kariéru.

Jacques Villeneuve se už s rudým monopostem svezl před lety během Festivalu rychlosti v Goodwoodu: „Měl jsem pocit, že sedím v konzervě s tuňákem. Nohy nebyly ničím chráněné, akorát kolem nich dal někdo kryt. Vypadal mohutně, jenže byl vyrobený z plastu. Vyžadovalo to tenkrát odvahu, ale klobouk dolů před tím, jak auto jede.