Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Belgie má novou smlouvu!

Belgie má novou smlouvu!

Spa je na pár let v bezpečí

Jak jsme napsali minulý měsíc, promotéři velkých cen dostali majitele F1 pod tlak. Až příliš mnoho z nich má kontrakt už jenom na jeden nebo dva závody a o budoucnosti se vyjadřují zdrženlivě. Prý potřebují lepší smluvní podmínky, než jim dával Bernie Ecclestone. Z Belgie však přišel pozitivní signál. Závod na okruhu Spa-Francorchamps je v bezpečí. Formule 1 se bude na jeden z nejstarších okruhů vracet minimálně do roku 2021.

O podpisu nové smlouvy informovaly belgické noviny L'Echo. Kontrakt má tři participanty - F1, promotéra a vládu regionu Valonsko. Formule budou závodit, promotér prodá lístky, uspořádá závod a každý rok zaplatí dohodnutý poplatek a Valonsko se zavázalo pokrýt finanční ztrátu, pokud bude hospodářský výsledek negativní.

V článku se píše, že na letošní víkend velké ceny se zatím prodalo 200 tisíc lístků, z toho 75 tisíc na závod. Zvýšenému zájmu diváků se Spa těší od doby, kdy se do F1 dostal Max Verstappen, miláček fanoušků v nedalekém Nizozemsku. Domácí navíc mají vlastní želízko v ohni, mladého Stoffela Vandoornea, závodícího ve voze McLarenu.

"Je to dobrý obchod. Valonsku zaručuje pokračování akce, která region zviditelňuje na globální úrovni," vyjádřil se valonský viceprezident a ministr obchodu Pierre-Yves Jeholet. "Zároveň začínáme novou éru, protože jsme poprvé rokovali s Liberty Media. Výnosy z F1 pro valonskou ekonomiku činily v roce 2017 20.5 milionu eur (528 milionů korun), což je oproti roku 2016 zvýšení o 21 procent."

VC Belgie