Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rozhodla volba pneumatik v rozhodujícím momentu

Rozhodla volba pneumatik v rozhodujícím momentu

Pirelli: Různé strategie jezdců

VC Velké Británie přinesla vzrušující vyvrcholení závodu. Rozhodující měrou se na něm podílela volba pneumatik. Oba favorizované týmy Mercedes a Ferrari totiž v klíčovém momentu zvolily odlišnou strategii, vyplývající z vývoje závodu.

Ve 33. kole byl kvůli havárii Ericssona vyslán na trať safety car. Vedoucí Vettel toho pohotově využil ke druhé zastávce v boxech a vrátil se na měkkou – pro tento závod nejměkčí – směs pneumatik. Stejně reagovali také Verstappen, Räikkönen a Vandoorne. Naopak mercedesy zůstaly na trati na starší střední směsi. V té chvíli to tým považoval za výhodnější.

Dlouho se zdálo, že Mercedes může mít pravdu. V samém závěru se však Bottas neubránil útokům Vettela a přišel o vítězství. Byla to velmi zajímavá podívaná, která by jistě uspokojila přítomné diváky, kdyby jejich miláček Hamilton neskončil až druhý…

Viděli jsme nepředvídatelnou velkou cenu s rozdílnými strategiemi a všemi nominovanými pneumatikami v akci. Jezdci na prvních pěti místech zvolili různé strategie založené na měkké a střední směsi. Závod byl ovlivněn dvojím vyjetím safety caru, které zpochybnilo mnoho předem naplánovaných strategií,“ zhodnotil závod Mario Isola, šéf závodního oddělení Pirelli.

Připomeňme si, že VC Velké Británie byla jubilejní 350. velkou cenou, v níž bylo Pirelli dodavatelem pneumatik.

Více o závodě se dozvíte z následující infografiky.