Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren se ocitl v červených číslech

McLaren se ocitl v červených číslech

Výrobce supersportů těžce prodělává

Nejenže to McLarenu nejde na trati, ani jeho matka, tedy McLaren Group, si rozhodně nemůže hvízdat. Hospodářský výsledek za uplynulý kalendářní rok je totiž tristní.

Podle údajů z britského obchodního rejstříku skupina celkem prodělala 66 milionů liber. Přitom prodala meziročně o 54 automobilů více (3340 oproti 3286). Pro srovnání – v roce 2016 ještě činil zisk po zdanění 1,3 milionu liber.

Navíc se o firmu počal zajímat i finanční úřad. O co konkrétně jde, není známo, a McLaren v tomto směru zachovává mlčení. Podle některých pozorovatelů by se ale mohlo jednat o již starší záležitost. V roce 2013 se totiž rozšířily pověsti, že vedení výrobce supersportů falšovalo čísla o odbytu, aby si udrželo přízeň investorů.

O tom, že McLaren Group na tom není dobře, svědčí i informace o probíhajícím rozprodeji unikátní automobilové sbírky, kterou dosud vlastnila. Obsahovala bezmála 200 kusů včetně 20 monopostů F1. Část z nich přešla za částku 30,9 milionu liber do vlastnictví nejmenovaného sběratele. Oficiálně byla nicméně transakce zdůvodněna příliš vysokými náklady na údržbu exemplářů.

 

Na autech moc reklamy není a od matky peníze asi taky nepřijdou...