Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zimní testy napřesrok v Bahrajnu?

Zimní testy napřesrok v Bahrajnu?

Už s dveřmi otevřenými pro média i fanoušky

Vše nasvědčuje tomu, že předsezonní testy F1 se v příštím roce uskuteční nikoliv v Barceloně, ale v Bahrajnu. Týmy o tom rozhodnou hlasováním tento týden na Hungaroringu. Předběžné termíny jsou stanoveny na 18. až 21. února, respektive 26. února až 1. března 2019.

Důvod je jasný. Letošní únorová seance na Katalánském okruhu skončila naprostým fiaskem. Kvůli nečekaně chladnému počasí a také novému povrchu dráhy nenasbíraly stáje potřebný objem dat. Pirelli sice kvůli ještě nevyzrálému asfaltu připravilo speciálně pro Barcelonu pneumatiky s tenčím běhounem, jenže ty najdou uplatnění nanejvýše na třech dalších tratích z kalendáře.

V Bahrajnu se v zimě testovalo již v letech 2006 až 2009 a 2014. Později se ale zejména menší týmy postavily na odpor. Argumentovaly značnými náklady, logistickými problémy a personální náročností. Tehdy u Williamsu působící Pat Symonds vyčíslil finanční náročnost pobytu ve státečku v Perském zálivu na půl milionu liber (asi 563 000 eur).

Ke změně postoje nesporně přispěl slib Liberty Media, že část nutných výdajů vezme na sebe. Za to ale chce, aby účastníci souhlasili s tím, že půjde o otevřenou akci. Do padoku tak budou mít přístup nejen zástupci médií, ale i veřejnost. Dokonce se uvažuje o přímém internetovém přenosu.