Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Nejsem žádný wingman, urazil se Bottas

Nejsem žádný wingman, urazil se Bottas

Wolff musel rychle vysvětlovat, že to tak nemyslel

Po skončení Velké ceny Maďarska vznikla jedna malá, ale zajímavá kauzička, po níž se šéf týmu Mercedes musel vrátit před novináře a ujišťovat je, že ani jeden z jeho jezdců není žádný "wingman", alespoň z dlouhodobého pohledu.

Kdo je wingman? Podle Tota Wolffa to je/byl Valtteri Bottas. Slovo původně sloužilo jako pojmenování role bojového pilota stíhacího letadla, které se drželo ve dvojici s vedoucím strojem a krylo mu záda (v češtině pro to existuje výraz číslo). Jeho význam je tedy někde mezi parťákem a pomocníkem.

"Zdá se, jakoby tady byly nějaké hořkosladké pocity, ale vůbec nevím proč. Valtteri si zasloužil místo na stupních vítězů, byl fantastickým wingmanem," řekl Wolff rozjařený vítězstvím Lewise Hamiltona.

Asi jste si již domysleli, že Bottasovi se přisouzení role někoho, jehož úkolem je dávat pozor na skutečné letecké eso, vůbec nelíbilo.

"Tak zaprvé, označení wingman se mi vůbec nelíbí. Zadruhé, na tomto závodu pro mě nebylo nic pozitivního," řekl Bottas poté, co ho stratég Mercedesu nechal absolvovat 55 ze 70 kol VC Maďarska na jedné sadě pneumatik. "Mysleli jsme si, že jedna zastávka by měla stačit, ale museli jsme do boxů dříve, abychom pokryli Kimiho."

Letecké eso nebo wingman?

Wolff musel vysvětlovat, že to nemyslel zle.

"Z tohoto důvodu se nevyplatí o věcech mluvit jinak než z očí do očí. Myslel jsem to úplně jinak. Do dnešního závodu odstartoval z druhého místa a odvedl práci perfektního wingmana. Ne z pohledu šampionátu, protože my nemáme číslo jedna a číslo dvě, ale toho, jak dnes závodil. Podle mě to byl jeho nejlepší závod za Mercedes, za poslední tři roky," přeháněl Wolff, jelikož Bottas je v Mercedesu pouze rok a půl.

Bottasova hlava ale večer vychladla, takže se v podstatě nic nestalo.

"Nebudu svolávat setkání se šéfy Mercedesu, protože o mně Toto řekl, že jsem dnes byl wingmanem. Byl jsem prostě zklamaný ze svého výsledku a v té chvíli jsem viděl jen samá negativa. Vím, jak to opravdu myslel a že o Lewisovi by řekl totéž, kdyby se v podobném závodě dostal do podobné situace," pravil diplomaticky.