Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bottas navrhuje souboje šéfů týmů

Bottas navrhuje souboje šéfů týmů

Wolff: Beru, ale nesmí startovat manželka!

Některé škodolibé duše mezi piloty F1 přišly na báječný nápad. Součástí víkendů velkých cen by mohly být závody šéfů týmů s identickými vozy!

Těžko říci, do jaké míry jde o žert a do jaké o seriózní záměr. Velkým propagátorem této ideje je zejména Valtteri Bottas: „Někteří z nich umějí docela dobře řídit. U Tota jsem o tom přesvědčen stoprocentně.“ Toto Wolff skutečně v minulosti dosáhl nemalých úspěchů, když byl mimo jiné vicemistrem Rakouska v rallye a vyhrál čtyřiadvacetihodinovku v Dubaji. Značné závodnické zkušenosti posbírali například i Christian Horner nebo Zak Brown.

Zajímavé je, že podobný projekt se v historii skutečně podařilo realizovat. V roce 1971 zorganizoval v rámci britské velké ceny v Brands Hatchi Jack Brabham (v té době již stojící „mimo aktivní službu“) pro své kolegy z vedení stájí speciální závod s identickými automobily Ford Escort. Také ho suverénně vyhrál, což bylo patrně jedním z důvodů, proč nedošlo k repríze.

 

Bohužel nepříliš kvalitní snímek z památného klání v Brands Hatchi v roce 1971

 

Pokud vám vrtá hlavou, proč se Bottas v této věci tolik angažuje, tady máte vysvětlení. „Bylo by fajn, kdybych se při této příležitosti mohl ujmout šéfovské role,“ přiznal Fin. „Moci všechno řídit, vydávat jezdci pokyny…

Jeho nadřízený Wolff by se ani za těchto okolností účasti nebránil. „Moje ambice by sice byly značně vyšší než umění, ale na Christiana by to mohlo stačit,“ neodpustil si šťouchnutí do konkurenta z Red Bullu. Projevil pouze obavu, zda nebudou ke startu připuštěny i manželky. S tou svojí, někdejší pilotkou DTM (ještě pod dívčím jménem Stoddartová) a testovací jezdkyní Williamsu, by totiž nerad prohrál.