Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Mercedes na rovinkách ztrácí 0,5 sekundy

Mercedes na rovinkách ztrácí 0,5 sekundy

Kde se ten výkon vzal?

V posledních týdnech to vypadá, jakoby došlo ke zvratu, který již minimálně do roku 2020 diváci nečekali. Mercedes zaostává na rovinkách za Ferrari.

"Poslední čtyři roky jsem poslouchal, jak si Christian (Horner) stěžuje na rychlost na rovinkách, takže se po něm nechci opakovat, ale faktem je, že právě tam jsme ztratili," řekl Toto Wolff po kvalifikační výhře Sebastiana Vettela. "Mají úžasnou pohonnou jednotku, ohromný výkon. My jsme vypadali dobře ve všech typech zatáček, ale nedokázali jsme dosáhnout stejnou rychlost na rovinkách. Valtteri měl fantastický třetí sektor, díky čemuž jsme nakonec nebyli tak daleko od pole position."

Lewis Hamilton po kvalifikaci řekl, že na rovinkách v porovnání s Ferrari ztrácel přibližně tři desetiny sekundy, ale Wolff ho poopravil.

"Abychom byli přesní, bylo to pět desetin na rovinkách. Nečekali jsme to, ale ve F1 by vás nemělo nic překvapit. Teď se musíme podívat, jak se dá zvětšit výkon našeho motoru. Absolutně se nehodlám soustředit  na Ferrari, chci se podívat na nás a na to, zda jsme něco nepřehlédli," uvedl.

Moc moudří z toho ale nejsme, protože Wolff vzápětí novinářům připomněl, že ve voze Kimiho Räikkönena je stále stará specifikace pohonné jednotky. Takže tajemství Ferrari možná bude někde jinde. Na druhé straně je ale zajímavé sledovat konkurenceschopnost zákazníků, protože jejich jezdci také používají první verzi letošní pohonné jednotky Ferrari.

"Ano, dělá nám to starosti, ale věděli jsme, že se to může stát, pravděpodobně během pár příštích závodů. Nezávisle na pohonné jednotce, protože jeden jejich vůz, Räikkönenův, stále jezdí s verzí ze začátku sezony. Vettel má novou a použili nějaké novinky, které dostaly všechny vozy poháněné motory Ferrari. A s výjimkou jednoho byly všechny v Q3," dodal Wolff.