Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Force India se mění na Racing Point Force India

Force India se mění na Racing Point Force India

Nový tým přijde o body i peníze

Sbohem Force India, vítej Racing Point Force India! FIA ve svém dnešním komuniké potvrdila souhlas s účastí týmu pod změněným názvem ve VC Belgie.

Má to ovšem háček. Či spíše hák. Přes veškeré úsilí nových vlastníků a Liberty Media se nepodařilo přesvědčit ostatní stáje, aby uznaly Racing Point jako nástupce Force Indie. Znamená to, že tato ekipa nemá nárok ani na finanční plnění, ani na body, které dosud Force India v MS získala. Proti se podle všeho postavil McLaren. Vedle hmotného zájmu (při výpadku jednoho zbude více na ostatní) tu snad hrála roli i trvalá nevraživost, kterou Zak Brown chová vůči tzv. B-týmům automobilek (v tomto případě Mercedesu).

 

Otmara Szafnauera čeká obrovská spousta práce

 

Přijetí přihlášky jinak ale nic nestálo v cestě. Podle článků 8.1 a 8.2 sportovního řádu FIA se soutěžící ve F1 mají povinnost hlásit v období od 21. října do 1. listopadu předchozího roku. V pozdějším termínu je to přípustné pouze tehdy, pokud je volné místo a uchazeč zaplatí speciální, blíže nespecifikovaný poplatek. Obě podmínky byly v tomto případě evidentně splněny.

S přijatým řešením už vyjádřili spokojenost všichni zainteresovaní – prezident FIA Jean Todt, šéf F1 Chase Carey i novopečený nejvyšší představitel Racing Pointu Otmar Szafnauer. Ten se nechal slyšet, že tímto okamžikem pro jeho tým začala nová cesta ke slávě.