Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

F1 si vzala zpět neoficiální rekord ve Spa

F1 si vzala zpět neoficiální rekord ve Spa

Ferrari porazilo Porsche

Oficiální rekord okruhu může zajet pouze vůz vyhovující technickým pravidlům některé ze závodních sérií a pouze v závodu. Kromě tohoto se ale zaznamenává ještě jeden rekord, neoficiální absolutně nejrychlejší kolo. Toto kolo je obyčejně rychlejší, zpravidla dosažené vozem F1 v kvalifikaci. Od dubna tohoto roku bylo Spa-Francorchamps výjimkou, absolutně nejrychlejší kolo na aktuální konfiguraci okruhu nebylo zajeto ve voze F1.

Jeho držitelem byli Neel Jani a vůz Porsche 919 Hybrid LMP1 Evo. "Evo" se do jména vozu dostalo, až když se Porsche po vítězné sezoně rozloučilo se světem vytrvalostního závodění a na “světové turné“ vyrazilo s upraveným vozem. Hodilo za hlavu technická pravidla kategorie LMP1 vytrvalostního mistrovství světa a na vůz nasadilo velký přední difuzor a zadní křídlo, silné DRS na přední i zadní křídlo a odstranilo omezovač průtoku paliva, což údajně výkon spalovacího motoru zvýšilo z 500 na 720 koňských sil. Výkon rekuperačních systémů vzrostl o dalších 40 koňských sil, takže Jani měl chvílemi za zády až 1160 koní. Vůz díky tomu dosáhl maximální rychlosti 359 km/h a nejlepší dosažený čas byl 1:41,770 sekundy.

Současné vozy F1 jsou ale nejrychlejší v historii. Platilo to už pro stroje sezony 2017 a letošní jsou, díky celoročnímu vývoji i novým pneumatikám Pirelli, ještě rychlejší. V sobotu v druhé části kvalifikace Janiho překonali hned tři jezdci - Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen a Lewis Hamilton. Ve finálové části kvalifikace se rozpršelo, takže jezdci museli zpomalit. Neoficiální rekord tedy drží Sebastian Vettel ve voze Ferrari a jeho hodnota je 1:41,501 sekundy.