Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ricciardo dostane Spec C a penalizaci

Ricciardo dostane Spec C a penalizaci

Red Bull riskuje, upozorňuje Renault

Daniel Ricciardo tuto neděli odstartuje do Velké ceny Itálie z chvostu pole a bude prvním jezdcem, který využije nové koňské síly ukryté v nejnovější verzi motoru Renault.

Když Renault před závodem ve Spa oznámil, že Nico Hülkenberg dostane kompletně novou pohonnou jednotku a kvůli tomu spadne na chvost startovního pole, mluvilo se o tom, že aktuální verze motoru ještě není připravena. Proto německý závodník dostal nový kus z tzv. Spec B, jak Francouzi označují druhou verzi letošního motoru poprvé nasazenou přibližně ve třetině sezony. Ale Renault již vyvinul a vyrobil i motory Spec C, jenže podle něj nejsou připraveny k nasazení do závodu, protože v testech spolehlivosti dosahují neuspokojivé výsledky.

Tovární tým Renaultu je v těsném boji o čtvrté místo v Poháru konstruktérů se stájí Haas a nechce riskovat, proto dal Hülkenbergovi motor ve verzi, která se zdokonaluje už pěkných pár měsíců.

Red Bull je v odlišné situaci. V Poháru konstruktérů je 122 bodů za Ferrari a 156 bodů před týmem Renault. Jeho vůz je aktuálně třetí nejrychlejší, takže třetí místo má již prakticky jisté. Co se počítá, jsou vítězství. Daniel Ricciardo letos vyhrál dva a Max Verstappen jeden závod. Loni jezdci Red Bullu zvítězili i v Mexiku a druhá místa obsadili v Singapuru a v Japonsku. Jistě by o vítězné poháry rádi zabojovali i letos.

"V nejbližším závodě dostane Daniel penalizace, jelikož mu vyměníme motor," oznámil Christian Horner. "Úprava chladicího systému tak, abychom mohli nainstalovat tento motor, nebude levnou záležitostí, ale očekáváme, že s přispěním našeho palivového partnera získáme více výkonu. Rádi podstoupíme riziko. V pátek motor vyzkoušíme a večer rozhodneme, jestli ho necháme ve voze. Pokud bude dobrý, tak ho v sobotu dostane i Max (Verstappen)."


Nových koňských sil jistě nebude dost na to, aby jezdci Red Bullu v Monze ze zadních pozic zaútočili na vítězství, ale motory jezdcům zůstanou pro další závody. Horner zmínil Singapur a Mexiko.

Není těžké představit si, že pokud jezdec Red Bullu odstoupí z prvního místa kvůli poruše motoru, tak se navzdory všemu bude prstem ukazovat na Renault. Případné vítězství však bude slavit Red Bull.

McLaren už oznámil, že až do konce sezony bude používat Spec B, protože nasazení Spec C vyžaduje velký zásah do chladicího systému a potažmo celé zadní části vozu. Nepřímo se tak potvrzuje, že McLaren to už letos zabalil. Desetinka sekundy mu sezonu nezachrání a inženýři ve Wokingu se raději soustředí na vývoj nového vozu.