Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes možná zruší juniorský program

Mercedes možná zruší juniorský program

Jezdci se kupí a místo není

Toto Wolff zpochybňuje funkčnost juniorského programu, který on sám v čele Mercedesu založil. Problémem není, kde sehnat talentované jezdce bez extrémně bohatých sponzorů, kteří by se Mercedesu ochotně upsali byť na 10 let. Problémem je, že je jich příliš moc a místa v F1 zas příliš málo.

Německá automobilka má pod svými křídly Pascala Wehrleina, Estebana Ocona a Georgea Russella. První jmenovaný už v F1 není bez šance na návrat, třetí jmenovaný ještě k F1 nepřičichl a Estebanu Oconovi hrozí, že se uprostřed sezony ocitne bez práce. Pro špičkový tým Mercedes by nebylo správné střídat jednoho nováčka za druhého a juniorku Wolff odmítá založit. Nakonec z toho může být bezvýchodná situace a Wolff si začíná myslet, že celý projekt je více na škodu než k užitku.

"Třem skutečně talentovaným mladíkům se neotevírají příležitosti a už přicházíme do bodu, kdy musíme rozhodnout o budoucnosti," řekl v rozhovoru pro web Motorsport. "Založení juniorského týmu nepřichází v úvahu. Každoročně vynaložit 80, 90, 100 milionů dolarů pouze proto, aby mladí jezdci mohli někde závodit, tak to tedy ne.

Zdá se, že když někdo dostane nálepku juniora Mercedesu, tak to jeho situaci na trhu jezdců pouze komplikuje. Srdcem jsem stále závodník a cítím, že bychom měli podporovat a rozvíjet mladé talenty. Doufám, že se najde řešení, ale pokud ne, tak budu muset zpochybnit smysl juniorského programu a můžeme se vrátit k modelu platících jezdců.

Pokud se pro ně nenajde místo v F1, tak to celé pro nás nemá smysl a zároveň je to smutné z pohledu úrovně jezdců. Na konci roku to proberu s představenstvem a managementem a můj postoj bude záviset na tom, co se teď stane s Georgem, Pascalem a Estebanem."


"Zhoršenou pozici na trhu" můžeme pochopit na příkladu Estebana Ocona, který jako jezdec s dlouhodobým závazkem vůči Mercedesu není moc atraktivní pro týmy jako Renault, McLaren nebo Toro Rosso. S pouze omezeným rozpočtem na juniorský program pak Wolff prohrává i boje o sedačky u motorových zákazníků, Williamsu a Racing Pointu, kam putují jezdci kombinující dobré výsledky v nižších sériích s ohromnou finanční podporou, jakými jsou Lance Stroll nebo Sergej Sirotkin.

Velké juniorské programy mají Red Bull, McLaren, Mercedes, Renault i Ferrari, ale za poslední tři jmenované týmy ještě nikdy nezávodil jejich vlastní odchovanec. Naopak McLaren letos podepsal Carlose Sainze, po jehož boku může příští rok závodit Stoffel Vandoorne nebo George Russell, ale ne oba.