Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ocon a Vandoorne se bojí, že pro ně nezbude místo

Ocon a Vandoorne se bojí, že pro ně nezbude místo

Vytratí se tito mladíci z F1?

Esteban Ocon i Stoffel Vandoorne mají vážné obavy, že když se na konci roku zavře brána F1, oni zůstanou na nesprávné straně. Něco, co bychom si ještě na začátku roku nedokázali představit.

Stoffel Vandoorne je mistr GP2 z roku 2015 a Fernando Alonso o něm řekl, že je mu rychlostně blíže než většina týmových kolegů, které měl za mnoho let své úspěšné kariéry. K udržení místa u McLarenu to ale nestačilo. Nepomohlo ani, že Alonso sám jednu sedačku uvolnil, tým bude mít zcela novou jezdeckou dvojici. A o jezdce odkopnutého McLarenem není v padoku velký zájem, čehož si je dobře vědom i 26letý Belgičan, zvláště poté, co jedno místo u týmu Sauber obsadil Kimi Räikkönen.

"Trh s volnými sedačkami se v uplynulých týdnech zbláznil, téměř každý den se dozvíme o dalším obsazeném místě," řekl Vandoorne. "Šance stát příští rok na startech velkých cen je velmi malá, ale dokud se neřeklo poslední slovo, tak musíme pokračovat v komunikaci, pokračovat ve snaze získat místo na sto procent. Více se udělat nedá."

Vandoorne proto již nyní hledá i mimo F1.

"Mluvil jsem s mnoha lidmi, i mimo F1. Momentálně přehodnocujeme několik sérií, snad to nepotrvá déle než pár týdnů."


Esteban Ocon se už dva roky předvádí v podstatně lepším světle než Vandoorne, jenže na získání místa v továrním týmu Mercedesu to nestačilo. jeho současný tým Racing Point přešel do rukou otce Lanceho Strolla, přičemž Sergio Pérez a jeho mexičtí sponzoři zůstávají. O Ocona by prý mělo zájem Toro Rosso a možná i jiné týmy, ale problémem je jeho dlouhodobá smlouva s Mercedesem, kvůli čemuž by byl pro Red Bull a jiné konkurenty Mercedesu jako kukaččí mládě ve vlastním hnízdě.

"Nejsem frustrovaný, ale jsem velmi zklamaný," připustil Ocon, šampion GP3 z roku 2015, v Singapuru. "To je vhodnější slovo. Na nikoho se za nic nezlobím, ale tvrdě jsem pracoval, abych tu mohl být a poslední dva roky jsem se snažil, abych měl dobré výsledky. Letos jsem jako jezdec opět lepší, v kvalifikaci mám se Sergiem skóre 11: 3. Velmi se snažím vždy odvést nejlepší možnou práci, přesto zde sedím a nevím, co budu dělat příští rok. Těžko se s tím smířit."

I jeho šance klesají s každým dalším oznámením.

"Šance stále žije, ale neustále se zmenšuje. Nejvíce jsem zklamaný z toho, jak málo záleží na výsledcích," pokračoval Ocon v kritice Péreze, Strolla i svého týmu, z čehož můžeme vyvozovat, že jeho dny u Racing Pointu jsou již definitivně sečteny. "Záleží na jiných věcech. Těžko uvěřit, že ještě před dvěma měsíci (před oznámením nové smlouvy Mercedesu s Valtterim Bottasem) jsem byl v záviděníhodné pozici."