Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Norris bude pravidelně jezdit první tréninky

Norris bude pravidelně jezdit první tréninky

Kdo je jeho manažer a kdo byl jeho idol?

Lando Norris bude příští rok závodit za McLaren, byla hlavní zpráva včerejšího dne. Dnes tu máme pár dalších detailů a zajímavostí.

Zak Brown oznámil, že mladý Brit, který se již zúčastnil prvních pátečních tréninků před závody v Belgii a v Itálii, si to tento rok ještě zopakuje čtyři až pětkrát. Do konce sezony přitom zůstává sedm závodů. Volno by měl dostat v Rusku a v Abú Zabí, aby se mohl soustředit na boj o titul ve F2.

Helmut Marko na začátku léta řekl, že pokud McLaren Norrisovi do konce září nenabídne smlouvu na závodní kokpit v F1, bude z něj volný jezdec. Brown to nyní víceméně potvrdil.

"Víme, že by si ho vzal jiný tým. Beztak jsme se chtěli rozhodnout během letní přestávky, nebo kolem ní, takže nás tato skutečnost nijak netlačila. Ale po celou dobu jsme si byli plně vědomi toho, že pokud nebude závodit za nás, bude za někoho jiného. Myslím, že by šel do Toro Rosso, ale chtělo ho několik týmů," uvedl.

Brown byl v Norrisově managementu dříve, než se ten v roce 2016 dostal do juniorského programu McLarenu. Generální ředitel týmu, za který teď bude závodit jeho svěřenec, tvrdí, že se při jednáních úspěšně vyhnul střetu zájmů.

"Od prvního dne jsem vlastníky o všem informoval. Nejsem první, kdo se v tomto sportu, v tomto byznysu dostal do takové situace (Flavio Briatore a Fernando Alonso, Toto Wolff a Valtteri Bottas, pozn. red.). V takovém případě zařídíte, aby na věc dohlížel někdo jiný. V tomto případě o jezdci rozhodoval výkonný výbor, takže to bylo rozhodnutí skupiny (McLaren Group) a já se jednání vůbec nezúčastnil. Je s námi díky svým jezdeckým schopnostem, a kdyby nebyl tady, byl by v jiném týmu," prohlásil Brown.

A ještě jedna zajímavost. Norrisovi je 18 a jeho dětským idolem byl bývalý jezdec McLarenu Lewis Hamilton. Čas letí, a když byl Hamilton před deseti lety na cestě za svým prvním titulem mistra světa, malému Landovi bylo osm let.