Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Oconovy vazby na Mercedes jsou zásadní překážkou

Oconovy vazby na Mercedes jsou zásadní překážkou

Red Bull ho teď do Toro Rosso nechce

V poslední době se o tomto tématu v souvislosti s Estebanem Oconem píše hodně, takže tentokrát pouze ve zkratce. Juniorský program, například Mercedesu, může mladého talentovaného jezdce dostat do F1 i bez osobních sponzorů. Pokud však konstelace zákaznických týmů Mercedesu není ideální, může i evidentně velmi talentovaný a již i zkušený jezdec snadno zůstat bez práce. McLaren už přiznal, že Ocona nechtěl, protože by si ho Mercedes mohl za rok nebo dva vyžádat do svého týmu.

Naneštěstí pro Ocona je postoj Red Bullu úplně stejný, a to dokonce i přesto, že v Toro Rosso má pro příští sezonu volné dvě sedačky a žádné vhodné juniory z vlastní líhně.

"Získali ho za relativně malé peníze a pomohli mu do F1, ale teď se zdá, že být juniorem Mercedesu je jako koule na noze," řekl o Oconovi Christian Horner. "Možnost, že si ho Mercedes později povolá k sobě, není pro většinu týmů vůbec atraktivní. Je šílené, že jezdec jako Ocon může být příští rok bez práce. Kdyby byl volný, nepochybně by byl kandidátem na místo u Toro Rosso. Jenže Red Bull pochopitelně nebude investovat do jezdce Mercedesu. Ani bych neřekl, že v opačné situaci by byl výsledek jiný."

A Hornerova kritika tím neskončila. Za Oconovu situaci může Wolff, protože se bojí vzít ho do svého týmu.

"Vsadit na jistotu je vždy mnohem jednodušší. Když si k sobě vezmete mladého jezdce, tak riskujete, ale už jsme vícekrát ukázali, jak se to může vyplatit. Máme velmi úspěšný juniorský program a Seb, Daniel a Max jsou dividendami, které z něj Red Bull dostal. Nyní je na řadě Pierre Gasly," prohlásil šéf Red Bull Racingu.

Hornerova slova místy znějí tak trochu jako výzva. Byl by Wolff ochoten vysvobodit Ocona z dlouhodobé smlouvy, aby zachránil jeho kariéru? I jemu samotnému by se možná trochu ulevilo, protože místo dvou sedaček by už potřeboval najít pouze jedno místo pro Georgea Russella.