Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Steiner obvinil Renault z nesportovního chování

Steiner obvinil Renault z nesportovního chování

Šlo mu jen o vlastní prospěch

Záležitost kolem diskvalifikace Romaina Grosjeana z VC Itálie se rozhořela novým plamenem. Zasloužil se o to dnes v Singapuru šéf stáje Haas Günther Steiner, který natvrdo obvinil Renault z nesportovního jednání.

Jde mu především o to, že Francouzi podali protest až po závodě a nikoliv dříve během víkendu, kdy by se s autem ještě dalo něco dělat. Steiner jim vyčítá, že konali z čistě zištných pohnutek. Totiž aby zbavili Haas bodů a sami si polepšili. „Asi si pomysleli: Musíme něco udělat, jinak budeme v Poháru konstruktérů pátí,“ pravil doslova. Dále uvedl, že reakcí Renaultu byl na jednu stranu zaskočen, na druhou ale zase ne: „Co byste učinili vy na jeho místě?

Faktem ovšem zůstává, že tým minimálně od července věděl, že s podlahou není všechno v pořádku. Jenže do toho přišlo povinné volno. „Je to sice maličkost, ale i ona se musí řádně připravit a to je náročné. To není jako něco připilovat nebo oříznout,“ snažil se problém objasnit Steiner.

Nevypadá to, že by si Grosjean něco z diskvalifikace dělal...

Pak se ale naskýtají hned dvě otázky. Jak by potom bylo možné auto přímo na místě v Monze upravit? A proč se nic neudělalo v týdnu mezi Belgií a Itálií? Nebylo to náhodou tak, že americká stáj doufala, že jí to projde znova jako předtím ve Spa?

Pravdu se asi nedozvíme. Steinerovo vysvětlení, že nevyvinuli žádnou iniciativu, protože se domnívali, že inkriminované konstrukční řešení není ilegální, nicméně zní poněkud nelogicky. Tvrzení, že nedošlo prakticky k žádnému zlepšení výkonu nebo jízdních vlastností monopostu, pak patří v podobných případech do obvyklého arsenálu výmluv.

S konečnou platností rozhodne odvolací soud FIA. Steiner vidí šance na úspěch tak padesát na padesát. V Singapuru každopádně Haas nastoupí už s novou podlahou. Prý bezproblémovou.