Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Největší rozdíl v časech v singapurské kvalifikaci

Největší rozdíl v časech v singapurské kvalifikaci

Pirelli: Hyper nevydrží dlouho

Skvělý kvalifikační výkon Hamiltona podtrhuje i skutečnost, že byl téměř o 3,5 vteřiny lepší než loňský čas Vettela. Tak rychle ještě nikdo v minulosti singapurskou tratí neprolétl a jistě mu k tomu pomohly i pneumatiky Pirelli z hyperměkké směsi.

Nejlepší dosavadní čas vylepšil už Räikkönen v pátečním tréninku. Ovšem Hamilton ho posunul ještě o dalších pár desetin dolů. Ještě v žádné kvalifikaci na letošní velkou cenu nebyl tak velký rozdíl mezi loňským a letošním časem! V minulém ročníku získal Vettel pole position za 1:39,491, tentokrát Hamilton časem 1:36,015.

Na okruhu Marina Bay se používají dvě nejměkčí směsi: ultraměkká a hyperměkká. Rozdíl mezi nimi je kolem půldruhé vteřiny. Proto pochopitelně všichni jezdci dosáhli ve druhé fázi kvalifikace svých nejlepších časů na hyperměkkých pneumatikách. To do značné míry ovlivňuje volbu strategie pro závod.

Lewis Hamilton byl v kvalifikaci téměř o 3,5 vteřiny rychlejší než loni Sebastien Vettel

Protože tato směs nemá dlouhou životnost, očekává se závod se dvěma zastávkami v boxech. Pokud by ovšem někdo dal při první výměně přednost měkké směsi, mohl by pak dojet až do cíle. Všechno může být také jinak vlivem očekávaného nasazení safety caru.

Na měkké směsi zatím dosáhl nejlepšího výkonu Verstappen 1:40,826, na ultraměkké Vettel 1:38,854 a na hyperměkké Hamilton 1:36,015 minuty. A ještě jeden důležitý údaj. Nejdelší úseky ujeli na měkké směsi Alonso (26 kol), na ultraměkké Hartley (28) a na hyperměkké Gasly (23).

Následující infografika prozradí, jaké směsi mají jezdci pro závod k dispozici.