Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Vandoorne uvažuje o formuli E nebo IndyCar

Vandoorne uvažuje o formuli E nebo IndyCar

Alonso: Stoffelovi patrně nevyšel timing

Se Stoffelem Vandoornem to vypadá bledě. „Pokud se nestane něco zcela nepředvídaného, jsou moje šance na setrvání ve F1 blízké nule,“ přiznal šestadvacetiletý Belgičan, který končí v McLarenu, neuchytil se v Sauberu a nejspíše se mu to nepovede ani v Toro Rosso.

Mizivý zájem vyplývá mimo jiné i z nelichotivých statistik. Během necelých dvou sezon odjel 37 závodů, ale vytěžil z nich pouze 22 bodů. V kvalifikačních duelech prohrává s Fernandem Alonsem 5:31. Pověsti mimořádného talentu, s níž přicházel z někdejšího seriálu GP2, příliš nedostál.

Kam teď? Vandoorne by rád někde zakotvil alespoň jako rezervista. Přitom ale potřebuje závodní praxi. Tisk v jeho domovině bere téměř jako jisté, že dostane místo v novém týmu formule E HWA. Jeho představitelé se nicméně dali slyšet, že Vandoorne je pouze jedním z uchazečů a při dnešní prezentaci představili jediného pilota – Garyho Paffetta.

 

Za koho se bude rvát v příštím roce?

 

Další variantou je IndyCar. Zde se zmiňuje jméno Gila de Ferrana, otce Vandoorneovy přítelkyně a někdejší hvězdy tohoto seriálu. Jeho konexe by určitě pomohly, i když se Vandoorne zuřivě brání podezření z protekce: „Opravdu s tím nemá nic společného. Většinu věcí si zařizuji sám. Mám v hlavě jasno, co chci dělat. Z dosavadních jednání mám pozitivní dojem. Ale ještě není nic dohodnuto.

Leclerc bude příští rok usilovat o titul, zatímco Stoffel u toho nebude. Taková je současná formule 1. Musíš být ve správnou chvíli na správném místě. Patrně mu nevyšel timing. Tak už to chodí, i když málokdy v tak drastické podobě. Pro mě nadále zůstává jedním z nejnadanějších mladíků v padoku,“ vysekl mu poklonu Alonso.