Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Wolffa straší sezona 2007

Wolffa straší sezona 2007

Nechce, aby Hamilton ztratil další "jistý" titul

Odevšad zaznívá, že Mercedes se už nemá čeho bát, že Lewis Hamilton již má mistrovský titul v kapse. Totéž bylo dokonce slyšet po týmové režii v Rusku, předtím než si Hamilton připsal dalších 25 bodů za vítězství ve VC Japonska. Pohledy zvenku a  zevnitř však nemohou být odlišnější. Toto Wolff, šéf Mercedesu, ještě ani teď nemá klidné spaní. Na vině je rok 2007. Sezona, v níž Hamilton a McLaren ztratili “již jistý“ titul.

Britský závodník měl ve svém prvním roce ve F1 dva závody před koncem sezony 17bodový náskok na Kimiho Räikkönena. Za vítězství se tehdy dávalo pouze 10 bodů a libovolné umístění na stupních vítězů by znamenalo titul pro Hamiltona. Hotová věc, že ano? Jenže v předposledním závodě zůstal Hamilton uvězněn v štěrkovém kačírku vedle vjezdu do boxů a v posledním ho na startu zradila převodovka. To by pro McLaren ještě nebylo tak strašné, protože po celou dobu měl na druhém místě Fernanda Alonsa. Jenže ten v předposledním závodě skončil až druhý za Kimim Räikkönenem a v posledním závodě třetí za oběma jezdci Ferrari. Hamilton a Alonso měli shodně po 109 bodů, Fin v červeném voze 110 bodů. Sezonu 2007 si proto pamatujeme jako rok, v němž svůj mistrovský titul získal Kimi Räikkönen, první a prozatím jediný.

"Tento víkend nebude ničím jiný než předchozí," upozorňuje Wolff svůj tým i fanoušky. "V roce 2007 zůstávaly do konce dva závody, rozdíl byl v přepočtu na současný bodovací systém 45 bodů, a přesto z toho nebyl titul.

Dokáže si někdo představit, jak se dá 45bodový náskok ztratit ve dvou závodech? Nemožné. Jenže v neděli se závodí a ne vždy je v cíli první ten nejrychlejší. V létě jsme neměli nejrychlejší vůz, ale využili jsme pár příležitostí a vyhráli závody. Nepřipustím, abychom sundali nohu z plynu, protože se může stát, že nedokončíme závody, že jejich průběh něco naruší a následkem bude neobvyklé pořadí v cíli. Celý náskok by byl fuč. Takže tento víkend se nic nemění.

Chápu, že statistická pravděpodobnost není nikterak velká, jenže tohle je motorsport a ve sportu je možné všechno. A to nechci mluvit o tom, že se může něco stát, i kdyby jen zlomený prst… Nechci mluvit o všem, abych něco nepřivolal. Prostě jedeme do Austinu s tím, že chceme silný víkend a snad si pojistíme zisk titulu."

Při jakém pořadí bude mít Hamilton svůj pátý titul definitivně jistý? Slavit může, pokud:

- vyhraje závod a Vettel nebude druhý
- bude v cíli druhý a Vettel bude na pátém nebo horším místě
- bude třetí a Vettel sedmý nebo horší
- bude čtvrtý a Vettel osmý nebo horší
- bude pátý a Vettel devátý nebo horší
- bude šestý a Vettel nezíská ani bod.