Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Haasu byla vyplacena pojistka za Grosjeanovu havárii

Haasu byla vyplacena pojistka za Grosjeanovu havárii

Zničení vozu F1 není levný špás

Pamatujete si, jak loni Romain Grosjean v Sepangu dostal smyk na uvolněném poklopu od odvodňovacího kanálu? Bylo to v rychlosti kolem 270 kilometrů za hodinu a při nárazu do bariér musel přetrpět přetížení 17G. Jezdci se naštěstí nic nestalo, ale tým odhadl, že mu byla způsobena škoda v hodnotě přibližně 500 tisíc britských liber (14.7 milionu českých korun).

Týmy za škody vzniklé na voze odškodné zpravidla nežádají, jenže zpravidla jsou to újmy, které vznikly při závodění. Tentokrát ale byl na vině organizátor závodu. Okruh byl pojištěn, takže incident ani neměl soudní dohru. Haas dostal odškodné a nemá si na co stěžovat.

"Mohu potvrdit, že jsme se dohodli. Měli dobrou pojistku, můžeme být spokojeni," řekl Gűnther Steiner, šéf týmu Haas. "Byli velmi profesionální a přijali odpovědnost."

Nějaký čas to ale trvalo…

"To nás vlastně vůbec nepřekvapilo, pokud mám být upřímný. Je to přibližně rok, ale byl to neobvyklý případ, možná první svého druhu. A tyhle věci potřebují čas," konstatoval Steiner.

Má se za to, že skutečná vyčíslená škoda byla podstatně menší než půl milionu liber. Ale stáleje to lepší, než výrobu nového vozu zaplatit z vlastní kapsy.