Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Williams by prý chtěl Ocona

Williams by prý chtěl Ocona

Na seznamu ale má i Kubicu a Sirotkina

Zůstávají pouze dva volné kokpity pro sezonu 2019. Ten u týmu Toro Rosso pravděpodobně připadne Alexanderu Albonovi, druhému jezdci aktuálního pořadí série F2. Zbývá jedno místo u Williamsu, o kterém dosud nebylo rozhodnuto, ale kde by šéfka týmu Claire Williamsová ráda viděla Estebana Ocona, jak se podařilo zjistit webu Motorsport. Williamsová prý doufá, že se dohodne se sponzory, kteří by do týmu rádi přišli spolu s talentovaným jezdcem.

Také je možné, že bude mít odstupné od rodiny Strollů, jelikož Lawrence Stroll koupil tým Force India a Lance za něj má příští rok závodit, ačkoli má víceletou smlouvu s Williamsem. Z těchto peněz by ale mělo být pokryto angažmá nováčka Georgea Russella, jenž je na dobré cestě stát se šampionem F2 a je v juniorském programu Mercedesu. Ten ale za něj prý Williamsu do rozpočtu nepřispěje.

"George k nám samozřejmě postoupil díky juniorskému programu Mercedesu, ale to jsme při rozhodování nebrali v úvahu. Viděli jsme pouze mladého talentovaného jezdce a jeho výkony v nižších šampionátech. Všichni vidíme, že George má ohromný talent a jsme nadšeni, že bude v F1. Takže ne, jeho spojení s Mercedesem nebylo určujícím faktorem. George má s námi víceletou smlouvu a během celé její platnosti bude našim jezdcem, soustředěným na práci pro Williams. Finance Mercedesu do rozhodnutí nijak nezasáhly, bylo učiněno výhradně kvůli jeho talentu."

O talentu se ale musí mluvit vždy, i kdyby se do týmu bral platící jezdec. Avšak Williamsová řekla, že si může jezdce vybírat na základě talentu, jelikož i přes ztrátu sponzora Martini a dalších milionů liber kvůli poslednímu místu v Poháru konstruktérů, plánuje sestavit stejně velký rozpočet, jaký má tým tento rok.

Ocon mezitím řekl, že obsazení jednoho williamsu mladším juniorem Mercedesu jeho situaci nijak zásadně nezměnilo. Smlouvu, jakou podepsal Russell, by on nepřijal.

"Potěšilo mě, když jsem se dozvěděl, že George postoupí do F1," řekl francouzský jezdec. "Také je v juniorském programu Mercedesu, ale podepsal víceletou smlouvu, což jsem já nechtěl. Druhý kokpit Williamsu je stále volný, rozhovory pokračují, tak uvidíme, jestli z toho něco bude. Georgeovi gratuluji. Jsem v jiném bodě kariéry než on a není pravda, že mi vyfoukl místo. Tak to nebylo."


Russellovým kolegou by ale mohl být i Robert Kubica, jenž údajně sehnal 10 milionů dolarů jako sponzorský příspěvek od polské olejářské společnosti PKN Orlen.

"Celou dobu říkáme, že se chceme rozhodovat na základě dat a vybrat nejtalentovanějšího z dostupných jezdců. Pracujeme na tom," řekla Williamsová. "Robert je samozřejmě na seznamu, spolu s ostatními talentovanými jezdci. Od začátku roku nám velmi pomáhá a pro Georgea by byl fantastickým týmovým kolegou."

Nicméně Kubica, který loni obětoval závodění kvůli testovacímu programu a fyzické přípravě s Renaultem a letos se soustředil na práci zkušebního jezdce Williamsu, začal být netrpělivý.

"Pokud to řekla, tak je to asi pravda," řekl Kubica pro Sky F1. "Čas ukáže. Avšak čas utíká a já nechci čekat tak dlouho jako loni. Snad se nějak rozhodnou dříve, než to udělali loni. Mým cílem je samozřejmě být na startech velkých cen, ale nemohu čekat do prosince. Sleduji jiné příležitosti, protože bych nerad v prosinci zjistil, že jsem bez místa."

Nakonec je tu i Sergej Sirotkin, který nosí nálepku platícího pilota a v nováčkovské sezoně musí poslouchat spekulace o tom, kdo ho ve Williamsu nahradí.

"Jezdce po celou kariéru provázejí spekulace o věcech, které se mohou a nemusejí stát. Já jim nevěnuji pozornost. Co se má stát, stane se. Nadále se soustředím na to, abych si co nejlépe udělal svou práci,“ řekl ruský jezdec.