Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alonso: Můj sen se stal skutečností

Alonso: Můj sen se stal skutečností

Poprvé v historii F1 vede Španěl šampionát.

V Sepangu si Fernando Alonso připsal druhé vítězství v kariéře a usadil se na čele šampionátu. Pokud by jméno španělské hvězdy figurovalo na prvním řádku tabulky jezdců i po posledním závodu sezóny, stal by se Alonso nejmladším mistrem světa v historii formule 1.
 
S tak dobrým autem, kvalitním zázemím a jezdeckou formou se otázka vítězství v šampionátu nabízí sama. Španělský jezdec má však na paměti minulé ročníky a v hodnocení úvodu sezóny je opatrný: "Je ještě příliš brzy na to, abychom věděli, jak bude vypadat letošní sezóna. Jedno je však jisté: nikdy jsem v boji o titul nebyl v tak dobré pozici. V roce 2003 jsme byli rychlí na určitých okruzích, na těch ostatních však ne. O rok později se nám dařilo na začátku sezóny, ne však na jejím konci. Letos se Renault zdá být nejlepším týmem – alespoň nyní…"
 
Po dlouhém období, kdy byly pro konkurenci měřítkem rudé vozy z Maranella, to jsou nyní modrožluté monoposty, kterým se budou ostatní snažit přiblížit. Rodák z Ovieda však věří v sílu francouzské stáje: "Tým má pro nejbližší dobu přichystány nové úpravy vozu a další budeme pravidelně představovat v průběhu roku. Když si tak budeme udržovat naši převahu, máme šanci na titul."
 
Fernando si v současné době užívá výsadního postavení. "Jsem první Španěl, který kdy byl na čele šampionátu a pro mladého jezdce je to fantastický pocit. Je to sen, který se stal skutečností."
 
Renault s přehledem vyhrál oba první závody. Dokáže zvítězit v Bahrajnu i potřetí za sebou? Pokud ano, nebude to podle Alonsa už tak lehké: "Naše auto zde v loňském roce nebylo dobré. A naši soupeři se k nám jistě ještě více přiblíží. Toyota, Williams a McLaren nám situaci určitě zkomplikují."
 
Při svém prvním vítězství v roce 2003 pokořil Alonso na Hungaroringu Michaela Schumachera, když mu nadělil celý jeden okruh. Nechybělo mnoho a v Sepangu na sedminásobného mistra světa mávali modrými vlajkami znovu. Fernando však italskou stáj z boje o letošní titul neodepisuje: "Ferrari se vrátí, jakmile vyřeší své problémy. Michael bude určitě zase bojovat na čele. Musíme využít toho, že nejsou tak rychlí, jsem si totiž jistý, že nás letos ještě čekají těžké závody. Musíme nasbírat co nejvíce bodů, zatímco se oni trápí."