Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Banky získaly kontrolu nad formulí 1

Banky získaly kontrolu nad formulí 1

Ecclestone ustoupil všem požadavkům.

Skupina tří bank získala kontrolu nad společnostmi Bernieho Ecclestona, které kontrolují komerční práva k vztahující se k formuli 1.

Středeční dohoda ukončila tříletý právní spor. Ecclestone ustoupil všem požadavkům bank sdružených v holdingové společnosti Speed Investments.

Banky BayernLB, JP Morgan a Lehman Brother vlastní pětasedmdesát procent holdingu SLEC usilovaly o to, aby jejich většinový podíl znamenal i vliv na Ecclestonovy firmy ovládající formuli 1, jako například Formula One Administration (FOA).

"Speed, jako většinový vlastník SLEC, získal touto transakcí vliv odpovídající jeho akciovému podílu," prohlásil člen představenstva BayernLB Gerhard Gribkowsky.

"Speed využije svůj vliv operativu formule 1 konstruktivním a odpovědným způsobem a v zájmu všech zainteresovaných."

Podle banky kontrolované spolkovou zemí Bavorsko vyřešila dohoda všechny právní spory vedené proti čtyřiasedmdesátiletému Ecclestonovi a jeho holdingové společnosti Bambino.

Skupina bank se stala vlastníkem podílu ve společnosti SLEC poté, co zkrachovala německá mediální skupina Kirch media group. Ta si od bank půjčila 1,6 miliardy dolarů. BayernLB získala největší podíl na SLEC.

Souboj bank s Ecclestonem provázel i spor automobilek. Ty hrozily spuštěním konkurenční série, která by od roku 2008 mohla nahradit formuli 1.

Zdroje blízké bankám a asociaci automobilek působících ve formuli 1 (DaimlerChrysler, BMW a Renault) prohlašují, že se díky dohodě snižuje pravděpodobnost rozkolu ve formuli 1.