Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Silverstone a Mexiko v ohrožení?

Silverstone a Mexiko v ohrožení?

Liberty musí jednat s několika okruhy najednou

Jak je u F1 zvykem, otazníky visí nad několika velkými cenami současně a nic na tom nezměnili ani noví američtí majitelé a management.

V britských médiích se přirozeně nejčastěji skloňuje Silverstone. Okruh má s F1 smlouvu už jen na jediný závod, takže by již v roce 2020 kalendář mohl být bez VC Velké Británie. Pokud se Chase Carey (generální ředitel F1) a Sean Bratches (ředitel obchodních záležitostí F1) se Silverstone nedohodnou na výši ročního poplatku za právo uspořádat závod F1, jedinou alternativou bude přestěhovat VC Velké Británie na jiný okruh.

"Silverstone bylo místo konání první velké ceny, ale ne celých 68 let se jezdilo zde," řekl Bratches. "Velká cena byla i na Brands Hatch a jiných tratích. Z pohledu toho, na kterém okruhu se jezdí, není nic neměnné. Některé okruhy jsou i pro nás cenné a děláme maximum pro to, abychom si je udrželi, ale jsme soukromá obchodní společnost. Máme mnoho partnerů a akcionářů a musíme spojovat to, co je dobré pro fanoušky, s tím, co je příznivé pro byznys."

Přestěhováním na jiný závodní okruh se ale hlavní problém, absence státní finanční podpory, nevyřeší. Organizátorovi by musely přispět region nebo město.


S podporou vlády má problém i Okruh bratří Rodríguezů. Tedy, zatím ještě ne, ale v dohledné době může mít, jelikož Mexiko má nového prezidenta. Senátorka Ana Gabriela Guevarová před médii řekla, že VC Mexika se může s dotacemi rozloučit.

"Musíme se ještě rozhodnout, jak tuto situaci vyřešíme, ale rozhodně nebudeme vybírat daně, abychom si udrželi závod," cituje ji Auto Hebdo. "V Mexiku jsou důležitější věci. Velká část obyvatelstva žije pod hranicí chudoby. Korupce a úplatky byly tím, co závodu umožnilo vrátit se do Mexico City."

Jak Silverstone, tak i Okruh bratří Rodríguezů přitom letos měly během svých závodních víkendů kombinovanou návštěvu přes 330 tisíc diváků. A také mexický okruh má smlouvu už jen na jeden závod.

Další otazník visí nad VC Španělska na okruhu Barcelona-Catalunya. Pokud se smlouva na rok 2020 a další neuzavře v nejbližších měsících, pravděpodobně se bude čekat na volby, které budou krátce po VC Španělska 2019. Šéf okruhu rovnou řekl, že bez finančních injekcí zvenčí to nepůjde.

A jak jsme již psali, peníze shání i Monza. Megalomanské plány na investování 100 milionů eur (2.6 miliardy korun) nemusejí vyjít. Hlavně, když se najdou peníze na údržbu a poplatek, ze kterého jde více než polovina do rozpočtů týmů a zbylá část majitelům F1.